Доступність посилання

ТОП новини

«Енергоатом» і Westinghouse домовляються розширити використання американського ядерного пального в Україні


Українська Національна атомна енергогенерувальна компанія «Енергоатом» і базована у США компанія Westinghouse Electric Company домовилися сьогодні значно розширити постачання пального для українських атомних електростанцій до 2020 року, повідомила компанія зі США.

Це розширення співпраці принесе диверсифікацію і безпеку постачанням ядерного пального для реакторів України, мовиться у прес-релізі.

Про підписання угоди про це у Брюсселі також повідомив сьогодні у твітері прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Westinghouse нагадує у своєму повідомленні, що працює на українському ринку з 2003 року, і її пальне нині безпечно і ефективно використовується на Південноукраїнській АЕС без жодних недоліків у використанні. Ця компанія постачає ядерне пальне для реакторів різних типів, у тому числі й для радянських типу ВВЕР, які стоять на українських АЕС.

Раніше сьогодні Міністерство закордонних справ Росії заявило, що в Москві «з тривогою» сприйняли заяви про підписання угоди з американською компанією Westinghouse про постачання ядерного пального для українських атомних електростанцій.

Як заявили в Москві, в цьому «спостерігається неприйнятний для ядерної енергетики поспіх і ігнорування міркувань ядерної безпеки», бо, мовляв, американські паливні збірки для АЕС «багато разів демонстрували невідповідність вимогам до якості пального» для реакторів радянського зразка. При цьому в МЗС Росії заявили, що «тепер мова може йти про широкомасштабний експеримент, здатний викликати серйозну аварію».

Пальне Westinghouse десять років регулярно використовували на АЕС «Темелін» у Чехії, яка теж має реактори типу ВВЕР. За цей час на станції не сталося жодного випадку вище від першого рівня небезпеки за міжнародною шкалою – відхилення від нормального режиму, що не становить небезпеки, але свідчить про недоліки заходів безпеки.

На всіх атомних електростанціях України досі використовуються тільки паливні збірки однієї компанії з Росії «ТВЕЛ». У рамках планів диверсифікації на двох із реакторів Південноукраїнської АЕС здійснюють випробувальну експлуатацію пального від американської компанії Westinghouse, яке завантажують у реактори разом із російським. За словами деяких фахівців, причиною кількох незначних пошкоджень паливних збірок під час цієї випробувальної експлуатації стала саме якість російських паливних елементів, разом із якими завантажували американські збірки. Такі випадки ніколи не сягали серйозного рівня. Україна планує збільшити частку американського пального на українських АЕС.

XS
SM
MD
LG