Доступність посилання

ТОП новини

США завершили найдовшу війну в історії


Війна проти «Аль-Каїди» і «Талібану» тривала 13 років

Для США 2014-й запам’ятається, серед іншого, і тим, що цього року завершилася військова кампанія США і НАТО в Афганістані. Ця війна проти «Аль-Каїди» і «Талібану» тривала 13 років і стала найдовшою в історії США наземною бойовою операцією.

Погляди на Афганістан були звернені одразу після терактів 11 вересня 2001 року.

«За моїм наказом США почали атакувати тренувальні табори терористів «Аль-Каїди», – повідомив тоді у телезверненні президент США Джордж Буш.

Ця війна виявилася найдовшою наземною військовою операцією для Америки.

«Сьогоднішній день знаменує завершення епохи і опчаток нової. НАТО завершує бойову місію. Це були 13 років, сповнених величезними досягненнями і жертвами, які зробили в першу чергу військові коаліції, афганської армії і поліції, вони віддали багато задля кращого майбутнього цієї спустошеної війною землі», – сказав командувач міжнародних сил в Афганістані, генерал Джон Кемпбелл.

«Від імені президента і народу Афганістану я хочу висловити глибоку вдячність за зусилля і пожертви коаліції НАТО в Афганістані від 2001 року. Ціна боротьби виявилася величезною», – сказав Ханіф Атмар, радник рпезидента Афганістану з питань безпеки.

3,5 тисячі загиблих солдатів коаліції, понад 2 тисячі з них – американці. У грошовому вимірі ціна перевищує трильйон доларів США.

Барак Обама назвав завершення війни одним з головних завдань свого президентства.

«Це дасть нам можливість зупинитися і задуматися, що віддали нам родини загиблих солдатів. Ми маємо можливість святкувати з рідними і близькими саме тому, що наші військові готові прощатися зі своїми і йти служити», – сказав у різдвяному вітанні до американців президент Барак Обама.

Питання – коли виводити бойові підрозділи з Афганістану, викликало у США палкі суперечки. Ще у березні лунало застереження:
«Якщо ми вийдемо звідти до кінця 2014 року, то служби безпеки Афганістану почнуть розвалюватися. Ситуація з безпекою буде погіршуватися», – заявив Джозеф Данфорт, колишній командувач військ коаліції у Афганістані.

Але у вересні Афганістан підписав довгоочікувану угоду зі США і НАТО, за якою в країні залишиться лише незначний контингент для навчання і підтримки афганських сил безпеки. Навіть гучні критики планів обами почали говорити про майбутнє Афганістану з надією.

«Я вважаю, що настав час всесторонньої підтримки і партнерства зі США включно з військовим та економічним аспектами», – сказав сенатор-республіканець Джон Маккейн.

Деякі жителі афганської столиці поділяють цей обережний оптимізм: вони сподіваються, що нова армія та поліція зможуть тримати країну під контролем, хоча без зовнішньої підтримки Афганістану ще не обійтися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG