Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» отримав передоплату від «Нафтогазу» за поставки газу в січні


Російська компанія «Газпром» отримала $ 150 мільйонів передоплати від «Нафтогазу» за поставки російського газу в січні 2015 року.

Раніше «Нафтогаз України» оплатив російському «Газпрому» поставку близько одного мільярда кубометрів газу в січні. За повідомленням, цей обсяг сформовано за рахунок передплати за січень 2015 року і невикористаного авансу за грудень 2014-го.

Як заявили в «Нафтогазі», обсяг газу, що буде придбаний за рахунок залишку грудневої передоплати, розраховується за новою ціною, якою саме – не вказано.

Згідно з домовленостями, досягнутими за посередництва Європейської комісії у Брюсселі 30 жовтня, Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період на умовах передоплати, а також узгодили їхні тимчасові умови до березня наступного року включно. Домовленості передбачають, що українська сторона має до кінця року сплатити російській стороні борг у 3 мільярди 100 мільйонів доларів. При цьому умовою початку постачання газу є сплата першої частини цього боргу на суму в 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплати за газ, який Україна хоче купити.

4 листопада «Нафтогаз» перерахував «Газпромові» 1 мільярд 450 мільйонів доларів у рахунок оплати поставлених і несплачених раніше обсягів газу.

Росія повністю припинила постачання газу в Україну в червні, заявляючи про борг у 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. Із того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. Тим часом українська сторона оскаржила російські претензії і виставила власні претензії до контрактів із «Газпромом» у трибуналі при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

XS
SM
MD
LG