Доступність посилання

ТОП новини

Латвія перебирає керівництво у Раді ЄС та обіцяє підтримку Україні


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і латвійський міністр закордонних справ Едгарс Рінкевічс, Київ, 16 липня 2014 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і латвійський міністр закордонних справ Едгарс Рінкевічс, Київ, 16 липня 2014 року

За час головування Латвії можливе рішення про безвізовий режим України з ЄС

Рига – Від 1 січня 2015 року головою Ради ЄС стає Латвія, яка перебуватиме у керма Євросоюзу півроку. Це перший досвід головування для Латвії, яка нещодавно відзначила 10-річний ювілей перебування в ЄС. Основною подією латвійського головування в ЄС буде Ризький саміт «Східного партнерства» у травні 2015 року. Експерти зазначають, що українське питання буде одним із важливіших в рамках головування Латвії. Очікується, що буде досягнуто прогрес у вирішенні безвізового режиму для громадян України.

У новому 2015 році, столиця Латвії має нагоду стати другим Брюсселем, оскільки ця балтійська країна у першому півріччі керуватиме в ЄС.

За словами прем’єр-міністра Латвії Лаймдоти Страуюми, головне завдання Латвії у цей період – організація роботи та забезпечення політичного управління Ради Євросоюзу. «Сьогодні перед Європою стоїть багато викликів і Латвія намагатиметься використовувати своє головування, щоб знайти шляхи їх вирішення, сприяти відновленню економічного зростання та довіри до Євросоюзу, – каже керівник уряду Латвії.

«Ми пишаємося тим, що головуватимемо в Раді ЄС. Вважаємо, що Євросоюз сприяє нашому добробуту та безпеці. Наразі для нас головування – це значна відповідальність, бо у цей період ми потужно працюватимемо. Це буде прагматичне й водночас цілеспрямоване головування», – зазначає латвійський прем’єр.

«Конкурентоспроможна, цифрова Європа та Європа у світі»

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Латвії Карліс Ейхенбаумс повідомив Радіо Свобода, що Латвія висунула три головні пріоритетні напрямки роботи під час свого головування в Раді ЄС.

«Це – конкурентоспроможна Європа, цифрова Європа і Європа у світі. Конкурентоспроможна Європа – це слід розуміти як сприяння створенню нових робочих місць, єдиного ринку, залучення нових інвестицій, покращення добробуту європейців. Що стосується цифрової Європи, то це – важливість максимального використання цифрового потенціалу Європи з метою економічного зростання ЄС. Третій пріоритет – це посилення глобальної ролі ЄС на міжнародній арені», – наголошує Карліс Ейхенбаумс.

За його словами, Латвія під час свого головування в Раді ЄС у першу чергу приділятиме увагу відносинам із сусідами Європи на Сході та Півдні, оскільки саме в цих регіонах Євросоюз стикається з головними викликами, які впливають на повсякдення життя європейців.

За словами латвійського дипломата, Ризький саміт «Східного партнерства», що відбудеться у травні 2015 року, стане важливим форумом для аналізу прогресу та визначення нових стратегічних кроків.

Серед пріоритетів – співпраця ЄС із країнами регіону Середньої Азії

Східні партнери ЄС – різні, тому для кожної країни слід шукати найкращу формулу співпраці. Також буде надана підтримка посиленню ролі ЄС в стратегічно важливому регіоні Середньої Азії, зауважує Карліс Ейхенбаумс.

«Погляд Латвії на «Східне партнерство» простягається трохи далі й ширше, зокрема й на країни Середньої Азії. Ми це вбачаємо досить важливим аспектом, – каже він. – У цьому контексті заплановані різні заходи, які в основному будуть сконцентровані на розвитку економічної співпраці, у сфері транспорту й освіти, співпраці у тих галузях, де ми можемо знайти спільну мову й запровадити спільні проекти».

Експерт, керівник Бакинського офісу Інституту національної демократії США Алекс Григорєвс зазначив Радіо Свобода, що висунення Латвією одним із зовнішньополітичних пріоритетів розвитку відносин ЄС із країнами Середньої Азії є не випадковим.

«Тому що там існують нові можливості для торгівлі. Також ми бачимо останнім часом на прикладі Казахстану, що ці країні хочуть розвивати й інші напрямки своєї зовнішньополітичної діяльності. Оскільки досі вони були майже повністю орієнтовані на Росію та Китай, але з огляду на останні події, зокрема в Росії, виникають питання. Тому вони хочуть мати більш тісні стосунки з іншими країнами, а Латвія може допомогти їм такі стосунки налагодити», – зауважує Алекс Григорєвс.

Від Ризького саміту «Східного партнерства» очікують багато

Уповноважений посол Латвії з питань «Східного партнерства» Юріс Пойканс покладає на Ризький саміт «Східного партнерства» значні сподівання.

«Приїдуть лідери 34 країн і ми обговоримо, який був досягнутий прогрес від Вільнюського саміту до Ризького, – каже він. – У нас вже є три угоди між ЄС і країнами Східної Європи. Вже набув чинності безвізовий режим із Молдовою, можливо на Ризький саміт у нас вже буде рішення про введення безвізового режиму між ЄС та Україною і Грузією. В рамках нашого головування в ЄС відбудуться також міністерські зустрічі, і безумовно, Ризький саміт стане певною точкою відліку»

На думку експерта Алекса Григорєвса, українське питання має бути серед головних зовнішньополітичних пріоритетів головування Латвії в ЄС.

Український напрямок буде дуже важливим, навіть, якщо в попередніх документах це не зазначено
Алекс Григорєвс

«Я думаю, що український напрямок буде дуже важливим, навіть, якщо в попередніх документах це не зазначено. Я би хотів, щоб в документах, пріоритетах більше було про Україну і ситуацію в Україні. Поки такого немає, але думаю, що це буде змінюватися й українське питання буде дуже важливим напрямком діяльності Латвії, як держави головуючої в Раді ЄС», – зазначає Алекс Григорєвс.

«Українське питання на порядку денному всього цивілізована світу»

Наразі прес-секретар МЗС Латвії Карліс Ейхенбаумс зазначив, що сьогодні питання про вирішення російсько-українського конфлікту знаходиться на порядку денному не тільки ЄС, але й усього цивілізованого світу, оскільки агресія проти України з боку сусіда руйнує всю стабільну світову систему безпеки.

За його словами, позиція Латвії стосовно конфлікту в Україні є незмінною: вона засуджує агресію й очікує, що будуть виконані Мінські домовленості.

Очікуємо, що Росія припинить своє втручання, припинить постачання зброї сепаратистам, дотримуватиметься визнання кордонів
Карліс Ейхенбаумс

«Ми очікуємо, що Росія припинить своє втручання в цей конфлікт, припинить постачання зброї сепаратистам, дотримуватиметься визнання кордонів. Це дуже важливий момент, беручи до уваги, що на Росії лежить дуже значна відповідальність за те, що відбувається на Сході України, не говорячи вже про те, що Росія анексувала частину української території, півострів Крим», – каже Карліс Ейхенбаумс.

Латвія також сподівається на досягнення прогресу у питанні введення безвізового режиму для громадян України.

«Стосовно безвізового режиму в ЄС для громадян України, то ми сподіваємося, що безвізовий діалог розвиватиметься стрімко й позитивно, як і до цього, й ми вже весною 2015 року можемо досягти, так званої, другої фази Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для громадян Україні», – продовжує Карліс Ейхенбуамс

Наразі експерт Алекс Григорєвс вважає, що й Україні слід робити відповідні кроки у цьому напрямку: «Україні також слід провести відповідну технічну роботу, зокрема у запровадженні біометричних паспортів. Як я розумію, у разі, якщо в Україні будуть біометричні паспорти, то інших значних проблем у запровадження безвізової режиму і не бачу, тому що це була вимога Євросоюзу».

«Конфлікт в Україні за період головування Латвії не буде вирішено»

На думку керівника представництва Латвії в Європейській комісії Інни Штейнбуки, за шестимісячний період головування Латвії в Раді ЄС конфлікт в Східній України не буде вирішено, однак Латвія матиме можливість вплинути на його вирішення, оскільки стане «другим Брюсселем».

Алекс Григорєвс також вважає, що конфлікт на Сході України – тривалий, але військові дії, можливо, й будуть припинені вже під час головування Латвії в ЄС.

«Попередній глава НАТО казав, що цей конфлікт на десятиріччя і я з ним згодний. Але військові дії можливо й будуть припинені і ми сподіваємося, що більше не будуть гинути люди. Але це не є остаточним вирішенням питання. Тому що усі регіони Донбасу й Крим повинні буди українськими. Тоді питання буде вирішено. Маю надію, що під латвійського головування в ЄС саме так і станеться», – каже Григорєвс.

Прем’єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма заявила, що Латвія як країна головуюча в ЄС, спільно з Європейською комісією докладе всіх зусиль для того, щоб шляхом переговорів із Росією стабілізувати ситуацію в Україні.

За час головування Латвії в Раді ЄС відбудеться майже півтори тисячі різних заходів, із них 200 – в Латвії. В країну приїдуть понад 25 тисяч посадових осіб із різних країн світу. Вартість головування обійдеться країні в майже 70 мільйонів євро.

Під час головування в ЄС на Латвію очікують різні виклики, зокрема країна відчуватиме тиск з боку Росії, вважає керівник Інституту зовнішньої політики Латвії Андріс Спрудс. На його думку слід очікувати на провокації, посилиться інформаційна пропаганда з боку східного сусіда.

Головування Латвії в Раді Європи почнеться з 1 січня 2015 року і продовжиться 6 місяців.

Кожна з 28 країн ЄС в порядку ротації на півроку стає головою ради ЄС.

Головуюча країна організує і веде збори робочих груп, її завдання – бути чесним і нейтральним посередником переговорів. Інше завдання головуючої в ЄС країни – виконувати координуючі функції в Раді ЄС, здійснюючи співпрацю з країнами та інституціями Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG