Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вшановують пам’ять Степана Бандери


На Прикарпатті вшановують Степана Бандеру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

На Прикарпатті вшановують Степана Бандеру

Вшанування 106-ої річниці від дня народження провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери пройшло на Прикарпатті. Урочисті заходи відбулися зокрема у його рідному селі Старий Угринів Калуського району та в Івано-Франківську. У них взяли участь представники влади і громадськості, ветерани ОУН та молодь.

В Івано-Франківську урочистості розпочалися пішою ходою від Вічевого майдану, учасники пройшли вулицями Незалежності та Степана Бандери до Європейської площі, де біля пам’ятника провіднику ОУН відбулися панахида, покладання вінків і віче.

І у Старому Угринові, і в Івано-Франківську у віче взяв участь екс-віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич. Він як історик за фахом вважає, що сьогодні ідеї Бандери є актуальними.

«Хіба ми могли уявити собі ще рік тому, що президент, прем’єр-міністр та спікер вітатимуться бандерівським гаслом «Слава Україні!», яке було засноване у 1940 році лише для вітання націоналістів? Коли починався Майдан і ми, націоналісти, зі сцени так віталися, нам говорили: ви знову провокуєте, тут не тільки галичани, тут є з Харкова, з Одеси. Сьогодні вся Україна вітається «Слава Україні!» Це приклад того, як мають реалізовуватися бандерівські, націоналістичні ідеї – плавно, органічно, так, щоб вони стали питомими для кожного українця, кожного порядного громадянина», – зазначив Олександр Сич.

Голова Івано-франківської обласної ради Василь Скрипничук наголосив, що Степан Бандера бачив Україну незалежною державою: «щоб це не був її вхід до якихось інших держав, підпорядкування іншим державам, основна його ідея – це побудова самостійної, соборної держави, яка зайняла б належне місце серед інших народів».

За словами міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, «для українців Степан Бандера повинен бути дороговказом, його слова є пророчі, актуальні, він багато чого передбачав».

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині. Загинув 15 жовтня 1959 року у Мюнхені від рук агента КДБ Богдана Сташинського.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

XS
SM
MD
LG