Доступність посилання

ТОП новини

2015 рік буде складним не тільки для України – польські експерти


У Польщі побоюються, що воєнні дії на Донбасі – це передвісник глобального конфлікту

Варшава – 2015-й буде визначальним роком для майбутнього не лише України, але й цілої Європи.Якщо в Україні не відбуватимуться реформи, Захід неохоче їй допомагатиме, а це в свою чергу сповільнить вирішення конфлікту на Донбасі. У цьому переконані польські експерти й політики з якими поспілкувалося Радіо Свобода.

Марцін Свенціцький, депутат польського Сейму консультує Україну з питань проведення самоврядної реформи. Він говорить, що попри війну на Донбасі, українська держава мусить проводити реформи й ефективно викорінювати корупцію. Інакше, попереджує політик, терпець Заходу може урватися й тоді ніхто не інвестуватиме в українську економіку.

Також Свєнціцький сподівається, що в 2015-му вдасться досягнути миру на сході України. Свої очікування польський політик пов’язує з погіршенням економічної ситуації в Росії. Свєнціцький пояснює:

Сподіваюся, що Росія опам’ятається, бо як бачимо, дестабілізація України їй не вигідна
Марцін Свєнціцький

«Сподіваюся, що Росія опам’ятається, бо як бачимо, дестабілізація України їй не вигідна. Вона небагато на цьому виграє, а дуже багато втрачає. Відбувається знецінення рубля, з Росії тікає капітал – все це ускаладнює ситуацію в російському суспільстві й економіці».

Схожі міркування у Андрія Шептицького, політолога з Варшавського університету. На його думку, розвиток подій на Донбасі дає підстави сподіватися відносної стабілізації ситуації в цьому регіоні. Ймовірно, каже Шептицький, у зоні АТО буде менше жертв, проте це буде пов’язане з тривалою втратою контролю української держави над частиною Донбасу.

Україна на сьогодні не контролює частини своїх кордонів, і якщо вона цього не зробить, то не буде навіть формальних підстав, щоб ввести такий безвізовий режим
Андрій Шептицький

Разом з тим така ситуація загальмує процес відміни візового режиму з ЄС. У 2015-му Україні годі сподіватися, що Європейський союз погодиться на безвізовий режим, так як це було у випадку з Молдавією. «По перше, Україна – це не Молдавія, по-друге, Україна на сьогодні не контролює частини своїх кордонів, і якщо вона цього не зробить, то не буде навіть формальних підстав, щоб ввести такий безвізовий режим», – зазначив політолог.

Війна на Донбасі нагадує вереснь 1939-го у Польщі?

Ян Пєкло, директор Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ в майбутнє дивиться з тривогою. Він дуже критичний щодо ролі ОБСЄ в зоні українсько-російського конфлікту, оскільки вважає, що Кремль ефективно маніпулює цією органзіацією. За його словами, потрібно знайти якийсь новий механізм співпраці між європейським державами, в якому не була б задіяна Росія.

За словами Пєкла, 2015-й буде складним не тільки для України. Регіональні конфлікти,каже він, починають зливатися в глобальний.Експерт вважає, що Путін зацікавлений у тому, аби Захід отримав так би мовити другий фронт на Близькому сході. Ситуація на російсько-українському кордоні, на думку Пєкла, нагадує переддень Другої світової. У вересні 1939-го, говорить він, Захід поставився до нападу гітлерівської Німеччини та Радянського союзу на Польщу як до регіонального конфлікту. Тоді, іронізує Пєкло, західні політики думали, що Гітлер задовільниться тільки Польщею, та вони помилилися. Експерт говорить:

Якщо Путіну дозволити діяти так, як свого часу дозволили Гітлеру, то Європа може спалахнути
Ян Пєкло

«Це дуже нагадує ситуацію з Путіним. Беручи до уваги досвід попередніх років – агресію Росії в Грузії та в Україні, можна припустити, що у 2015-му він може діяти схожими методами. Тож якщо йому дозволити діяти так, як свого часу дозволили Гітлеру, то Європа може спалахнути».

На думку Яна Пєкла, для світу найкращим способом уникнення глобального конфлікту було б усунення Путіна з посади президента Росії. Експерт пов’язує свої сподівання з так званою поміркованою командою, близькою до російських олігархів, яка могла б позбавити Путіна влади й нормалізувати відносини з Заходом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG