Доступність посилання

ТОП новини

Як «чистять» СБУ від зрадників і шпигунів Росії? (Світова преса)


Західні оглядачі звертають увагу і на українських жінок на війні та «воїнів фейсбуку»

Про «воїнів фейсбуку», скільки платять «стукачам» ФСБ, як «чистять» СБУ від зрадників, чи відшкодують Україні Крим, а також що побажав у Новий рік Порошенко та як дружина їздила за полоненим, хворим на СНІД, – словами світової преси.

Головна спецслужба України просякнута російськими шпигунами, пише американський новинний онлайн-ресурс Mashable. Щонайменше, кожен 5-й агент Служби безпеки України раніше працював на КДБ, або проходив там навчання, пише видання з посиланням на Валентина Наливайченка, голову СБУ. Наливайченко успадкував «службу боротьби зі шпигунами, перенасичену шпигунами», мовиться у статті. «Ми гадки не маємо, кому зараз можна довіряти, – цитує ресурс Наливайченка. – Кожен є підозрілим для кожного».

Видання нагадує про те, як «проросійський президент країни Віктор Янукович», перш ніж втекти до Москви 22 лютого, наказав своїм бойовикам вкрасти в СБУ державні таємниці. «Під час рейду на СБУ шпигуни викрали особові справи понад 22 тисяч офіцерів та інформаторів, а також усі документи про співпрацію СБУ із ФСБ», – мовиться у статті.

Описують американські журналісти і співпрацю з Кремлем колишнього головного розвідника України Олександра Якименка, а також одного з лідерів бойовиків так званої «ДНР» Ігоря «Стрєлкова» Гіркіна, який раніше працював на шпигунів російського ФСБ.

По тому в СБУ провели «чистку» і заарештували 235 агентів Кремля, зазначає видання. Однак у заяви Наливайченка про те, що всіх зрадників позбулися, «важко повірити», пише видання з посиланням на власні анонімні джерела.

Зараз, за словами анонімних інформаторів видання, у СБУ нова проблема – недосвідченість кадрів, набраних замість шпигунів. А також низькі зарплати: близько 200 доларів. Водночас, якщо «халтурити» інформатором ФСБ, «пропонують у три, а й то й чотири рази більше», каже джерело ресурсу.

Хто заплатить за Крим

«Крим повинен мати ціну» – умови ймовірної мирної угоди між Україною та Росією аналізує відомий аналітик, професор Нью-Йоркського університету Марк Ґалеотті у своєму блозі In Moscow Shadows – із посиланням на Bloomberg. Експерт обговорює пропозиції, з якими може виступити Вашингтон, щоб зарадити конфліктові. Інформація, пише, – не підтверджена і ґрунтується на чутках політичних кіл, але буцімто захоплення Криму буде розглядатися як «справа довершена і виведена з рівняння», і Росія й Україна вважатимуться за морально рівних при обговоренні майбутнього Сходу України.

Таке рішення In Moscow Shadows критикує і називає «аморальним, безглуздим і просто небезпечним», і по пунктах розписує, чому.

Автор погоджується, що зараз «не варто намагатися змусити Москву повернути Крим», «але Росія за це має серйозно заплатити». Зокрема, йдеться не лише про санкції, а й про те, що якщо Москві віддадуть Крим de facto, хоча цього ніколи не має статися de jure, за таку поступку Україні має бути адекватна компенсація. Це має «стати уроком» для Росії та інших держав, які стежать за суперечкою, зокрема і Китаю, що є акти агресії – смертельні гріхи, а є й цілком простимі, за які тільки легко ляснуть по руках.

Також ідеться про те, що вимоги України і Росії «ніколи не можна розглядати як рівні», оскільки це Росія «протизаконно» вторглася на територію України, і «Київ – постраждала сторона».

На думку автора статті, санкції слід тримати, доки Росія не змінить курсу, а Сполучені Штати – і Європа – мають піти на це, «попри незручності». У протилежному разі це стане «винагородою Путіну за агресію і посилить його режим» і «послабить всю систему міжнародного права».

Та все ж автор, відомий оглядач Марк Ґалеотті, вважає за важливе, щоб Захід і Київ не піднімали шуму з приводу того, що в обмін на відмову Москви від втручання в Україні доведеться de facto визнати її претензію на Крим і навіть скасувати частину запроваджених проти кримських компаній санкцій, бо президентові Росії Володимирові Путіну необхідна підтримка, що дасть йому можливість врятувати обличчя.

У новий рік із новими атаками бойовиків

Президент Порошенко закликав готуватися до «непростого» року, бойовики у новому році продовжують атаки, пише міжнародна інформагенція Reuters і подає звіт українських військових про обстріли з боку бойовиків. «За останні 24 годин троє українських солдатів були поранені в результаті обстрілу», – цитує агенція Андрія Лисенка, речника АТО.

Вогонь бойовиків убив одного мирного мешканця та зруйнував два житлові будинки, рапортує агенція з посиланням на українських військових. І зазначає, що «підтвердження з боку сепаратистів немає».

Понад 4700 людей були вбиті в 2014 році в Східній Україні в конфлікті проросійських сепаратистів і урядових військ, подає агенція статистику та пише: «Прихильність нового керівництва Києва, європейської інтеграції після повалення підтримуваного Москвою президента в лютому минулого року поставила його в суперечність з Росією, колишнім радянським повелителем України, яка хоче зберегти його у своїй політичній та економічній орбіті».

У полоні з ВІЛ

На обмін полоненими разом із дружиною українського бійця з’їздило популярне соціальне нью-йоркське он-лайн видання BuzzFeed. У фоторепортажі воно описує переживання коханої бранця, якого полонили проросійські бойовики під Іловайськом.

У Світлани Мороз та Олексія двоє дітей. А надто, обоє з подружжя – ВІЛ-інфіковані, тож постійно потребують ліків.

Світлини передають емоції сім’ї до обміну полоненими, під час і після.

Українських солдатів на обміні було 146 проти 222 бойовиків, нагадує видання із посиланням на офіційну українську статистику.

Воїни фейсбуку

Історію про українських жінок на війні та «воїнів фейсбуку» опублікувала газета New York Times. Йдеться про те, як збирають кошти на армію у соціальних мережах. Зокрема, газета пише: «Переважна більшість грошей зібрано від українського народу через Facebook. Процес дуже простий: пані Анна Сандалова зв’язується з підрозділами на передовій. Вони кажуть їй, що їм потрібно, і жінка постить це на Facebook. Люди жертвують за допомогою банківського переказу, і пані Сандалова з колегами особисто везуть крам на Схід України».

Видання пише, що після посилення вогню на сході у соцмережах виникли десятки груп, які допомагають армії. А інформації з соцмереж зараз українці довіряють більше, ніж офіційним джерелам.

«Запитайте українця, де знайти найбільш надійне джерело військової новини, і, швидше за все, вони вкажуть вам не на сайт Міністерства оборони, а на популярний аналітичний блог «Інформаційний спротив» та на Facebook», – пише видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG