Доступність посилання

ТОП новини

За відвоювання Криму від Росії висловились лише 20% українців – опитування


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Лише п'ята частина українців вважає, що Крим треба відвоювати у Росії. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення газети «Дзеркало тижня. Україна».

Якщо 62,8% українців впевнені, що треба воювати за Донбас, то охочих боротися за Крим менше. Погодилися з тим, що півострів необхідно відвоювати, лише 18,5% опитаних. У Донецькій і Харківській областях цю боротьбу вважають марною, на відміну від Галичини.

Згідно з даними дослідження, найпопулярнішу версію – «Крим для України втрачений назавжди» – підтримують 23,5% жителів країни, в тому числі 57,7% опитаного населення Донецької області.

На те, що Крим повернеться добровільно (так вважають 21,1%) у разі перетворення України на розвинуту, економічно привабливу державу, сподіваються переважно жителі півдня. В те, що обов'язковою умовою можливого повернення Криму є економічні та політичні потрясіння в Росії, вірять лише 16%.

16 березня минулого року за військової і політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії. Російські правозахисники заявляли, що ця цифра сфальсифікована. 21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації». Генеральна асамблея ООН проголосувала за невизнання «референдуму» і всіх його наслідків. Україна і Захід звинувачують Росію в постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також введенні її військ на схід України. Москва ці звинувачення на словах відкидає, але доказів не надає.

XS
SM
MD
LG