Доступність посилання

ТОП новини

Одесити бачать своє майбутнє лише в Україні, а не в Росії чи «Новоросії» – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

«Одещина не є підходящим полігоном для сепаратистського заколоту»

В Одесі продовжують чинити диверсії. Зокрема, минулої ночі невідомі організували вибух біля будівлі, де розташований Координаційний центр допомоги бійцям АТО. За попередніми даними, жертв і постраждалих немає. У ніч на третє січня на місцевій залізничній станції стався вибух цистерни з пальним. Одеська міліція кваліфікувала це як теракт. Утім, незважаючи на спроби ззовні розхитати ситуацію та події травня минулого року, одесити бачать своє майбутнє в Україні, а не в Росії чи міфічній «Новоросії». На такі настрої впливають і наслідки сепаратистського заколоту на Донбасі. Відтак створити «Одеську народну республіку» буде набагато складніше, ніж «ДНР» і «ЛНР», констатують експерти.

Поки позиції українських силовиків щодня обстрілюють на Донбасі, у містах на південному сході України діють диверсанти. Одним із ключових пунктів для проросійських сепаратистів залишається Одещина – регіон, який межує із Придністров’ям – частиною Молдови, яка не підкорюється Кишиневу і тримається тільки завдяки підтримці Кремля та російських військ.

Протягом грудня в Одесі пролунало щонайменше п’ять вибухів, у тому числі на залізничних шляхах та біля волонтерського центру. Внаслідок одного з терактів загинула людина, не виключено, що саме та особа, яка використовувала вибухівку.

Як повідомив начальник Головного управління МВС України в Одеській області Іван Катеринчук, в Одесі через загрозу терактів розпочали оперативно-профілактичне відпрацювання міста.

«Здійснюється низка превентивних та профілактичних заходів з виявлення та недопущення порушень громадського порядку, провокаційних дій з боку радикально налаштованих об'єднань і рухів громадян або окремих осіб, діяльність яких може бути спрямована на дестабілізацію обстановки на території Одеської області і спроб її по-новому розгойдати», – наголосив він.

Тим часом шанси на проголошення «Одеської народної республіки» (за аналогією із «ДНР» і «ЛНР») місцеві політичні експерти вважають малоймовірними. За словами одеського оглядача Сергія Діброва, область не є привабливим полігоном для сепаратистського заколоту.

«Сьогодні створення «Одеської народної республіки» – незрозуміла ідея, навіть на рівні її кордонів. Це може бути лише саме місто. На решті території регіон дуже різний. Навряд обласні мешканці підтримують Одесу як центр нового утворення, нової квазі-держави. Навіть за часів Російської імперії тут було три губернії – Бессарабська, частина Подільської губернії, Новоросійська губернія та Херсонська», – заявив Сергій Дібров.

«Агресивність умовних антимайданівців суттєво знизилась»

На думку голови Одеської обласної ради Михайла Шмушковича, навіть у самому місті настрої ніколи не були монолітними.

На фоні подій на Сході, якщо не кількість, то агресивність умовних антимайданівців суттєво знизилась
Михайло Шмушкович

«Тут ніколи не було переважаючої думки Майдану чи «антимайдану». Коли збирався умовно проросійський мітинг, у той же час збирався такий саме за чисельністю проукраїнський. Крім того, на фоні подій на Сході, якщо не кількість, то агресивність умовних антимайданівців суттєво знизилась», – наголосив він.

За словами Михайла Шмушковича, загостритися ситуація може лише у випадку прямого втручання з-за кордону.

Проросійські сепаратисти в Одесі досі намагаються роздмухувати ситуацію в місті, нагадуючи про події 2 травня минулого року. Того дня на мирну ходу проукраїнських активістів, зокрема, футбольних уболівальників, напали озброєні антимайданівці, місцем збору яких в Одесі було Куликове поле. Внаслідок цього нападу серед проукраїнських мітингувальників були загиблі. Потім протистояння перейшло на Куликове поле, де розташований одеський Будинок профспілок. Проросійські активісти перемістилися в цей будинок. У ньому виникла пожежа, осередок загоряння слідство остаточно наразі не виявило. Зрештою того дня в Одесі загинули 48 осіб, більшість з яких – з боку проросійських активістів.

На думку Віри Запорожець, журналіста та екс-члена громадської комісії з розслідування злочину, сепаратисти можуть використати події 2 травня, як нібито право на помсту.

Двоє з загиблих були охоронцями, чиї родичі мені зізнавались, що приходили, як вони кажуть, захищати Одесу, а їм обіцяли за це гроші
Віра Запорожець

«Є люди, які одразу поїхали до «ДНР», «ЛНР» воювати, саме учасники події, які брали участь у масових заворушеннях. Двоє з загиблих були охоронцями, чиї родичі мені зізнавались, що приходили, як вони кажуть, захищати Одесу, а їм обіцяли за це гроші», – заявила вона.

За даними соціологічного опитування, проведеного російським Фондом боротьби з корупцією (структури російського опозиціонера Олексія Навального) серед мешканців Харківщини та Одещини, 87% респондентів прагнуть залишитися у складі України. Своє майбутнє у складі Росії бачать лише 3% опитаних і тільки 2% підтримують створення так званої «Новоросії». Це опитування провели минулої осені, через п’ять місяців після подій 2 травня в Одесі.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG