Доступність посилання

ТОП новини

ЗНО-2015: що чекає абітурієнтів?


У цьому році не прийматимуть сертифікати минулих років

Яна Борщ

У 2015 році змінять принцип проходження зовнішнього незалежного оцінювання, повідомляють в Українському центрі оцінювання якості освіти. Тепер кількість навчальних предметів для кожного абітурієнта зменшиться до чотирьох (раніше можна було обрати 5). Результати ЗНО з української мови будуть зараховуватися також як Державна підсумкова атестація, в університетах встановлять «пороговий бал», а також впровадять дворівневі тести.

Ігор Лікарчук
Ігор Лікарчук

Тести двох рівнів складності цього року передбачені для двох предметів: української мови та літератури і математики, пояснює Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти. До 16 листопада ВНЗ повинні були опублікувати умови прийому, в яких мали зазначити, наскільки складними за рівнем мають бути тести для абітурієнтів, але поки що не всі заклади оприлюднили умови вступу. Наразі тести поглибленого рівня з української мови та літератури обрали всього 5 університетів, із математики – 7 і це надзвичайно мала кількість, зазначає Лікарчук.

«Станом на 29 грудня із 370 вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації 117 ВНЗ умови прийому в мережі не повідомили, і ті абітурієнти, які сьогодні почали реєструватися, не знають, які їм потрібні сертифікати, щоб вступити до ВНЗ», – повідомляє директор центру оцінювання якості освіти.

У цьому році не прийматимуть сертифікати минулих років

Якщо ВНЗ не подали списки про умови вступу вчасно, вони таким чином зменшують свої шанси на якісного абітурієнта і взагалі абітурієнта як такого, говорить Андрій Гевко, заступник міністра науки та освіти України. За його словами, це будуть враховувати, коли працюватиме комісія з конкурсного розподілу місць державного замовлення, яка цього року ще діятиме. Окрім того, вступити до ВНЗ тепер матимуть можливість тільки ті, хто здавав ЗНО саме цього року, говорить Гевко.

«У цьому році не будемо приймати сертифікати минулих років, зокрема будуть діючими тільки сертифікати тих абітурієнтів, які в цьому році здавали тестування. Не можна порівнювати рейтинги випуску цього року з минулорічними рейтингами. Міністерство на це жодним чином не піде», – наголосив він.

Новим у цьогорічній вступній кампанії є також введення вагових коефіцієнтів. Загальний бал буде складатися з балів конкретних тестів та середнього балу атестату. До кожного з цих балів будуть застосовувати ваговий коефіцієнт, і сума цих коефіцієнтів буде рівна одиниці. Таким чином навчальний заклад матиме можливість коригувати вплив певного предмета на загальний бал і «виші» зможуть самі обирати свого абітурієнта.

Вища освіта не повинна перетворюватися в систему соціального захисту

Володимир Ковтунець
Володимир Ковтунець

Зміни при вступі мають торкнутися і вступників пільгових категорій, вважає Володимир Ковтунець, експерт з розвитку законодавства. За його словами, держава має забезпечити не просто вступ для інвалідів та інших незахищених категорій, а створити умови для отримання якісної освіти, та подальшого їх працевлаштування. Представники асоціації інвалідів наполягають на тому, що їм потрібен не позаконкурсний вступ, їм потрібна якісна освіта, їм треба створити умови для цієї освіти, говорить експерт.

«Якщо ми хочемо реформувати освіту, то не може вища освіта перетворюватися в систему соціального захисту. Вища освіта повинна генерувати свіжі ідеї, готувати нових, творчих людей, які будуть рухати економіку вперед. Питання соціального захисту має бути в інших сферах. А тим категоріям, на яких наполягає суспільство, держава повинна створити умови для підготовки до вищих навчальних закладів», – сказав Ковтунець.

Реформування в освітній сфері триватимуть. Наступного року планують розширити кількість дворівневих тестів і зробити державну підсумкову атестацію принаймні з трьох предметів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG