Доступність посилання

ТОП новини

Росія далі постачає зброю, а «казаки» плюють на інструкції з Луганська і Кремля – експерти


Бойовики угруповання «ДНР» у Новоазовську. Листопад 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» у Новоазовську. Листопад 2014 року

«Зафіксоване пересування російських військовослужбовців контрактної служби, замаскованих під так званих «ополченців» – РНБО

Київ – Росія далі перекидає на Донбас підкріплення з найманців та військової техніки для ущільнення бойових порядків сепаратистів, заявляють і РНБО, і група «Інформаційний спротив». Українські військові, які утримують українські позиції на Луганщині, кажуть про те, що останні дні перемир’я де-факто немає: супротивник використовує артилерію і танки. Президент Петро Порошенко тим часом запевняє, що за час відсутності активних бойових дій Україні вдалося відновити боєкомплект армії на 100%. Крім того, формальне «перемир’я», якого незаконні збройні угруповання не хочуть дотримуватися, за словами президента, не обмежує можливостей українських силовиків відкривати вогонь у відповідь на обстріли.

Українські військові кажуть, що протягом останніх днів перемир’я практично не відчувають.

Про це в інтерв’ю Військовому телебаченню розповіли військовослужбовці 17-ї танкової бригади, які боронять позиції в районі міста Попасна на Луганщині.

«Останні два дні перемир’я у нас ніякого немає, принаймні з їхнього боку (з боку незаконних збройних угруповань – ред.). Здебільшого вони працюють з артилерії», – кажуть військові. Вони зауважують, що бойовики також здійснюють обстріли з малих відстаней – 300-400 метрів.

Місто Попасна. Між війною та миром
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00


Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Житомирщину, де українським військовим передали понад 150 одиниць оновленої, модернізованої та нової техніки й озброєнь, запевнив, що сьогодні в зоні АТО оголошене ще 9 грудня перемир’я руки українським бійцям не зв’язує, але ось, приміром, у ніч проти 5 січня там не було зафіксовано жодного обстрілу.

Міф про те, що українські військові не мають наказу відкривати прицільний вогонь у відповідь, – це брехня. Вони мають таку можливість і ефективно знищують бойовиків
Петро Порошенко

«На сьогоднішній день українським військовим відданий наказ у випадку обстрілів давати вогонь у відповідь. Як ми використали час перемир’я? Поки не йдуть активні бойові дії, у нас повністю відновлена боєздатність частин і підрозділів, бо на 5 вересня у нас залишалося, я зараз уже можу це сказати, 20% техніки від боєкомплекту, сьогодні у нас є 100%. Сьогодні є чим себе захищати. Тому міф про те, що українські військові не мають можливості чи наказу відкривати прицільний вогонь у відповідь, – це брехня. Вони мають таку можливість і ефективно знищують бойовиків», – наголосив Петро Порошенко.

До цього він додав, що тепер для ефективної відсічі українські вояки мають системи контрбатарейної боротьби, системи контрмінометної боротьби, снайперські гвинтівки, нічні приціли, добру підготовку. За словами президента, ефективність дій українських військових станом на січень 2015-го вже є «на порядок вищою».

Росія далі перекидає в Україну техніку і живу силу – РНБО

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що в зоні АТО за останню добу збільшилася «кількість збройних провокацій та обстрілів» з боку російських бойовиків. РНБО, зі свого боку, констатує, що ті почали знову активно використовувати не лише стрілецьку зброю, але й танки та артилерію. Крім того, у РНБО заявляють про перекидання нових бойових сил із Росії на Донбас та попереджають про можливість провокацій за участі одягнених в українську військову форму російських військовослужбовців.

Зафіксоване пересування російських військовослужбовців контрактної служби, замаскованих під так званих «ополченців». Крім цього, було здійснене переміщення бойовиків, вдягнених в українську форму
Андрій Лисенко

«Бойовики далі перекидають з Російської Федерації на територію України живу силу та військову техніку. Зафіксоване пересування російських військовослужбовців контрактної служби, замаскованих під місцевих бойовиків, так званих «ополченців». Крім цього, за даними розвідки, в районі населеного пункту Тельманове було здійснене переміщення бойовиків, вдягнених в українську військову форму нового зразка», – сказав Андрій Лисенко.

У коментарі Радіо Свобода, речник РНБО також спростував інформацію про нібито наступ української танкової роти в районі шахти «Трудовська» в Донецьку. За його словами, «всі українські підрозділи залишаються на своїх позиціях», і це є «вкиданням дезінформації».

Група «Інформаційний спротив» підтверджує перекидання в Україну з боку Росії підкріплення для російських та проросійських бойовиків. Так, там конкретизують, що в районі Бахмутської траси зафіксоване переміщення ротної тактичної групи російських ПДВ, укомплектованої контрактниками, в районі Шахтарська підготовлені позиції для ПВО і туди ж, за даними «Інформаційного спротиву», прибули шість одиниць техніки зенітно-ракетних комплексів «Стріла-10М», а під Зугрес приїхали 120 російських найманців із Чечні. Інформацію про ЗРК «Стріла-10М» підтверджують і в РНБО. Отримали проросійські бойовики й підкріплення в артилерії, запевняє українська сторона.

Координатор «Інформаційного спротиву» Костянтин Машовець у коментарі Радіо Свобода висловив переконання, що Росія перекидає бойовикам підкріплення, щоб компенсувати їхні втрати, і що на разі йдеться про звичайне доукомплектування підрозділів.

«Зазвичай ідеться про підрозділи розміром із роту, підрозділи тактичного рівня. Це звичайне доукомплектування, ущільнення бойових порядків, перегрупування», – каже він.

Підтвердження інформації про перекидання підкріплення для бойовиків з незалежних джерел немає.

«Казаки» воюють і проти «ЛНР», і проти України – Діхтяренко

Водночас, на Луганщині на минулих вихідних від обстрілів постраждало місто Попасне, селище Кримське, раніше був обстріляний житловий масив у Золотому, тривають обстріли Станично-Луганського району. Так, жителі Луганська, які залишаються у місті, розповіли Радіо Свобода, що протягом останніх вихідних у східних районах міста чутні були вибухи та постріли з боку Станично-Луганського району.

Як Кримське витримало шквал обстрілів із «Граду»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


У Луганській ОДА заявляють, що до обстрілів міст і сіл на Луганщині причетні «казаки Великого війська Донського».

Луганський журналіст, головний редактор «Реальної газети» Андрій Діхтяренко пояснює, що сепаратисти на Луганщині діляться сьогодні на дві партії: першу представляють луганські сепаратисти, яких контролюють частково колишні регіонали, вони ж українські олігархи, та частково Кремль, ця партія поводиться наразі відносно мирно. Другу партію формують «казаки». Це є «партія війни».

«Казаки» живуть на небезпечних територіях, які завжди були розграбовані олігархами, здебільшого регіоналами
Андрій Діхтяренко

«Казаки» живуть на таких небезпечних територіях, які завжди були розграбовані українськими олігархами, здебільшого регіоналами. І зараз вони воюють як проти Луганська, «ЛНР», так і проти України. Один із їхніх ватажків Павло Дрьомов казав: «Ми не визнаємо ці Мінські угоди, тому що у нас є люди з Лисичанська, з Сіверськодонецька. Як ми можемо припинити війну, коли в них там залишилися їхні родини, їхні домівки?» Тобто вони плюють на всі інструкції з Луганська і Кремля й продовжують війну», – зазначив Андрій Діхтяренко.

«Казаки» раніше звинувачували українську армію в тому, що та обстріляла на початку грудня цивільні споруди в Первомайську. Журналіст припускає, що нещодавні обстріли житлових кварталів луганських міст, контрольованих українською владою, могли бути «помстою з боку «казаків» за Первомайськ».

За даними прес-центру АТО, із 8-ї години ранку до 6-ї години вечора 5 січня проросійські бойовики 10 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ зі стрілецької зброї, гранатометів, мінометів, озброєння танка та артилерії. В епіцентрі обстрілів знову опинилися Донецький аеропорт, Золоте, селище Донецьке на Луганщині, селище Мирне й околиці селища Чермалик на Донеччині.

Після обіду 5 січня незаконні збройні формування обстріляли зі стрілецької зброї, озброєння танка та артилерії населений пункт Піски.

Тим часом військовослужбовці спеціальних підрозділів цивільно-військового співробітництва ЗСУ долучаються до відновлення газо- та електропостачання у Мар’їнці на Донеччині, у Станиці Луганській та Трьохізбенці на Луганщині.


На дотичну тему:

03.01.2015
Громадянська війна по-луганськи. Убивство «Бетмена» – тільки початок

Сепаратисти діляться на дві непримиренні партії: на тих, хто хоче красти по-старому в «сірій зоні», і тих, хто хоче будувати «нове суспільство» далі
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG