Доступність посилання

ТОП новини

Україна може стати європейським Китаєм – експерт


2015 рік для економіки України буде складним, але з труднощів, зрештою, може бути користь

Структурних змін в економіці очікують від керівництва України у новому році експерти. Вони кажуть: рік буде складним, але деякі з тих труднощів, з якими зіткнулася Україна, можна буде повернути собі на користь. В уряді не приховують, що у новому році на українців, імовірно, очікують вищі тарифи, і обіцяють реформи, що дали б економіці України друге дихання.

Керівництво України у новому році приватних іноземних інвестицій не чекає. Премʼєр-міністр Арсеній Яценюк каже: надія – переважно на міжнародні фінансові організації, які готові давати Україні дешеві кредити.

«2015 рік – це інвестиції міжнародних фінансових організацій. Це Міжнародний валютний фонд, це Світовий банк, це Європейський банк реконструкції та розвитку, це Європейський інвестиційний банк, це Міжнародна фінансова корпорація. Це виключно міжнародні фінансові організації. Вони на кшталт першопрохідців, і вони є гарантами виконання в тому числі і програм реформ для приватних інвесторів», – зазначив він.

У 2015 році Україна повинна віддати зовнішнім інвесторам близько 13 мільярдів доларів. Саме на борги і, відповідно, вирівнювання платіжного балансу підуть гроші згаданих кредиторів. Однак їхня зговірливість має свою ціну. Зокрема, серед умов МВФ – як і раніше, підвищення тарифів на газ для населення. Арсеній Яценюк не заперечує: тарифи зростатимуть.

«Якщо ми приводимо тарифи до ринкових рівнів, то тоді наші європейські партнери дають 20-річні кредити за ставкою 1,5 відсотка на енергоефективність, зокрема й на утеплення будинків і заміну котлів. Етапність підвищення тарифів буде погоджена з нашими міжнародними кредиторами», – розповів премʼєр наприкінці 2014 року.

Час міняти структуру економіки

Подолання корупції і реформи – одні з найбільших очікувань від влади у новому році як із боку громадськості, так і з боку експертів (це підтверджують опитування). І президент, і премʼєр визначили реформи пріоритетом своєї діяльності на 2015 рік – на рівні з досягненням миру.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Віктор Мазярчук нагадує: у 2014 році внаслідок бойових дій на Донбасі Україна втратила частину промислового потенціалу. На думку експерта, ситуацію, що склалася, держава може використати для переорієнтації і модернізації економіки.

«Необхідно міняти структуру економіки. Забезпечувати, щоб вугільна промисловість й усі неефективні галузі промисловості зменшували свою частку у структурі економіки, – пояснює фахівець. – Орієнтація – відповідно на високотехнологічні галузі, на високотехнологічні виробництва. У першу чергу ми очікуємо, що уряд буде підтримувати і стимулювати такі галузі».

Україні варто нарощувати експорт

Попри всі труднощі, які відчує на собі економіка у новому році, Україна може наростити експорт. Координатор економічних програм Школи політичної аналітики НаУКМА Сергій Кисельов вважає, що для цього є всі передумови.

«У найближчі роки буде доволі вигідно виробляти товари на експорт у країни ЄС і США. Зважаючи на ті фактори, які є – на девальвацію гривні, яка вже відбулася, на дешевизну робочої сили, на підписану угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС – є певний потенціал для нарощування експорту», – зазначає експерт.

«Якщо порівняти наші зарплати у доларову еквіваленті, то ми вже наближаємося десь до рівня зарплат Китаю – 150-200 доларів. За розумного підходу, можна вийти на певну модель. Вона не буде довготривалою, але може спрацьовувати протягом кількох років. Ми з України можемо почати будувати Китай біля Європейського союзу – тобто країну, яка вироблятиме відносно дешеві товари і насичуватиме ними європейський ринок», – додає Сергій Кисельов.

Скільки коштуватиме долар і що взагалі буде у новому році з гривнею, експерти прогнозувати не беруться. Віктор Мазярчук каже, що стабільність національної валюти залежатиме, знов-таки, від зовнішніх запозичень: якщо вони не відхилятимуться від графіку, гривня почуватиметься спокійно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG