Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: бойовик свідчить, що авто з вибухівкою підривали під Маріуполем спецслужби Росії


Контррозвідка СБУ затримала в Маріуполі одного з бойовиків бандформування «Сват», який після спеціальної підготовки у військовому таборі в Севастополі отримав від представників російських спецслужб завдання організувати та вчинити в українських містах теракти проти мирного населення. Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

«Мешканець Маріуполя, громадянин України з позивним «Філя», 1988 р.н., раніше судимий за крадіжку, сам шукав нагоди приєднатися до терористів і був завербований ватажком незаконного воєнізованого формування «Гюрзою». «Філі» видали автомат і відправили нести варту на блокпості бойовика «Чехова»», – зазначається в повідомленні.

За даними прес-центру, затриманий надав слідчим СБУ інформацію про пряму причетність російських спецслужб до організації та фінансування терористичної діяльності на території України.

«Він був свідком участі контрактних військовослужбовців збройних сил РФ у бойових діях проти сил АТО. «Філя» надав дані і про незаконне постачання іноземною стороною через неконтрольовані ділянки кордону важкого озброєння – артилерійських установок, мінометів тощо», – повідомили в СБУ.

«У жовтні з боку РФ на позиції ватажка «Чехова» російські військові доставили чотири міномети і вчили найманців стріляти з цієї зброї. «Філя», ставши наводчиком міномета, неодноразово здійснював обстріли житлових будинків у селі Комінтерново Новоазовського району, позицій українських військовиків у селі Лебединському», – поінформували в СБУ.

Також, за даними відомства, бойовик дав свідчення і про те, що теракти з використанням автівок з вибухівкою на українському блокпосту у мікрорайоні «Восточний» у Маріуполі та у районі Комінтернове Донецької області восени були організовані та вчинені під керівництвом представників ФСБ Росії. Радіокерований пристрій було приведено в дію дзвінком з мобільного телефону співробітника російської спецслужби.

Як зазначили в СБУ, бойовик розповів, що терористичну діяльність найманців фінансували також представники російських спецслужб. Бойовика «Філю» співробітники СБУ затримали у Маріуполі, куди російські куратори відрядили його для організації підпільної диверсійної мережі і підготовки диверсій для залякування мирного населення, надавши зброю, готівку, інструкції та інформацію для зв’язку із спільниками, додали в прес-центрі. У рамках відкритого кримінального провадження тривають слідчі дії.

XS
SM
MD
LG