Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники надіслали в Міжнародний кримінальний суд подання щодо Євромайдану


Майдан, лютий 2014 року
Майдан, лютий 2014 року

Коаліція громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності зробила подання до Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти Майдану.

У поданні детально описані численні злочини проти громадян по всій країні, які здійснювали протягом тримісячного періоду представники владних органів і афілійовані з урядом парамілітарні групи (тітушки), що діяли узгоджено.

Представники коаліції спілкуються з офісом прокурора ще з квітня 2014 року, майже одразу після прийняття останнім рішення про відкриття попереднього вивчення справи.

Перше подання коаліції до офісу прокурора МКС у липні 2014 року було присвячене описовому викладу подій протягом періоду Євромайдану. На той час в МКС ще не було жодних офіційних матеріалів від державних органів України.

«У другому поданні змальована повна картина широкосяжного та систематичного переслідування учасників протестного руху як з використанням правових механізмів (незаконні арешти, порушення сфабрикованих адміністративних та кримінальних справ, взяття під варту тощо), так і у позаправовий спосіб (побиття, катування, вбивства). – пояснює координаторка Євромайдан SOS, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. – Власне, ми маємо справу із послідовною і ретельно спланованою кампанією проти сотень тисяч звичайних людей, які були ідентифіковані як мішень тільки за тією ознакою, що перебували у фактичній або гаданій опозиції до колишнього Президента Януковича, його адміністрації та його політичних рішень, включно з рішенням відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом».

Подання коаліції громадських організацій та ініціатив до МКС відбулось за підтримки підтримки Міжнародної федерації прав людини ( FIDH) та Міжнародного партнерства по права людини.

У листопаді 2013 року бійці спецпідрозділу «Беркут» побили мирних мітингувальників.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули більш як сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею»

XS
SM
MD
LG