Доступність посилання

ТОП новини

Франція хоче зняття санкцій з Росії?


Президент Франції Франсуа Олланд та президент Росії Володимир Путін
Президент Франції Франсуа Олланд та президент Росії Володимир Путін

Чи справді Франція виступає за зняття санкцій в Росії і в єдиній європейській політиці стався розкол?

Париж – Можливість зняття санкцій з Росії, запропонована Франсуа Олландом в інтерв’ю французькому радіо, викликала бурхливу реакцію у європейському політикумі. Деякі експерти вже назвали цю заяву сигналом традиційно русофільської Франції Європі і США. Інші ж кажуть, що кожен чує те, що хоче, бо насправді Франсуа Олланд кілька разів заявив про необхідність діалогу, а також повторив тезу, яку вже озвучували неодноразово, – санкції можуть зняти лише у випадку прогресу.

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

«Ми хочемо від президента Путіна поваги до територіальної цілісності України, ми хочемо, щоб пан Путін не підтримував сепаратистів, і ми хочемо, щоб Росія мала економічні відносини з Україною», – заявив президент Франції Франсуа Олланд. А пізніше додав: «Я думаю, що санкції повинні зупинитися у тому сенсі, що вони мають бути зняті, якщо є прогрес. Якщо його немає, то санкції залишаться».

У Вашингтоні миттєво відреагували на заяву Олланда і її інтерпретацію світовими мас-медіа.

Дженніфер Псакі
Дженніфер Псакі

Речниця Держдепартаменту США Дженніфер Псакі заявила, що позиція США та Європи щодо санкцій проти Росії лишається незмінною.

Ми цінуємо підтримку наших партнерів, і очікуємо від них подальших скоординованих дій у цьому напрямку
Дженніфер Псакі

«Президент Олланд заявив, що санкції будуть зняті, цитую, у разі прогресу в напрямку досягнення тривалого миру. І це від самого початку була наша позиція, а також позиція наших європейських та інших партнерів. Якщо Росія і сепаратисти виконають зобов’язання, взяті на себе сторонами в Мінську, тоді може постати питання про поступове зняття деяких санкцій, але це неможливо поки не буде реального поступу. Ми цінуємо підтримку наших партнерів, і очікуємо від них подальших скоординованих дій у цьому напрямку», – зазначила Дженніфер Псакі.

Водночас, незважаючи на всі запевнення про те, що питання про зняття санкцій буде обговорюватися лише за умови миру на всій території України, це питання все ж повстало. І, якщо раніше міжнародний політикум обговорював можливість накладення ще суворіших санкцій, то тепер це питання замовчується.

Очікування на переговори в Астані

Французький аналітик Ів Бойє каже, що політики мають вести переговори, і економічні негаразди Росії не вигідні нікому.

«Франція має працювати над цим питанням і шукати дипломатичного вирішення проблеми, яке прийме і Москва, і Київ, і Берлін, і Париж, весь Євросоюз в цілому. Треба знайти компроміс, щоб полегшити нинішню ситуацію, це стосується і контракту з «Містралями», адже все це виключно політичні питання. А європейська безпека неможлива без Росії, і це означає, що Росії і Європі треба співпрацювати», – твердить Ів Бойє, аналітик із Фонду стратегічних досліджень.

Поки усі сторони очікують переговорів «нормандської четвірки» 15 січня в Астані. Щоправда, поки не відомо, чи вони відбудуться, бо сторони кажуть, що хочуть досягти реальних результатів і обговорюють цю можливість на рівні представників міністерств закордонних справ. Щоправда, про які саме результати йтиметься, поки не відомо.

Раніше заступник Анґели Меркель Зіґмар Ґабріель заявив, що мета переговорів – досягнути миру в Україні, а не поставити Росію на коліна.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG