Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі стріляють частіше. Спроба налякати противника?


Українські військовослужбовці біля селя Піски. 31 грудня 2014 року
Українські військовослужбовці біля селя Піски. 31 грудня 2014 року

Активізувалися проукраїнські партизани, які непідконтрольні Києву і діють в зоні АТО самостійно – Семенченко

Київ – Ситуація на лінії фронту на Донбасі погіршилася: частішають обстріли і з боку сепаратистів, і з боку української армії, звітує місія ОБСЄ. Експерти пояснюють це як намаганням російської сторони вести переговори з позиції сили та впливати на ситуацію під час візиту до Німеччини українського прем’єра, так і втомою обох сторін від умовного перемир’я. Українські ж вояки з передової не виключають, що інтенсивнішим вогнем бойовики та росіяни маскують внутрішні суперечності та ослаблення через боротьбу між різними угрупованнями.

Ситуація на лінії фронту на Донбасі погіршилася, зросла кількість обстрілів і сутичок, повідомляє спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні. За її інформацією, за добу з 4 до 5 січня були зафіксовані 69 порушень режиму припинення вогню: 32 з боку українських військ, 37 – з боку сепаратистів та російських найманців. Найбільше стріляли в районі Донецького аеропорту, сусіднього селища Піски та міста Дебальцеве. Тенденція до загострення протистояння зберігається і надалі, повідомляють в ОБСЄ.

Точно такі ж результати моніторингу наводить і українсько-російський центр з координації припинення вогню, що працює в Дебальцевому.

Тим часом організація Human Rights Watch закликає канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яка 8 січня має зустрітися з українським прем’єром Арсенієм Яценюком, «вплинути на Україну», щоб припинилося застосування артилерії в населених місцях, яке, на думку організації, дозволяє собі й українська сторона, а не лише сепаратисти.

Зі свого боку, в штабі АТО та в українських підрозділах наголошують, що вогонь відкривають лише у відповідь, і що не застосовують артилерію чи міномети по цілях, які розташовані в населених кварталах.

Речник АТО Леонід Матюхін заявив у своєму зверненні 7 січня, що обстрілів зазнають передовсім позиції українських вояків.

Леонід Матюхін
Леонід Матюхін

«Терористи з автоматичних гранатометів обстріляли селище Гранітне, потім зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії сім разів протягом ночі вели вогонь по селищу Піски з боку Донецька. Також під мінометні обстріли потрапили сусідні населені пункти та метеовежа аеропорту «Донецьк». Вночі відбулися обстріли на дебальцевському напрямку, біля населеного пункту Чорнухине», – повідомив Матюхін.

Українським підрозділам доводиться не лише стріляти у відповідь, а й відбивати атаки та спроби розвідників перейти лінію фронту. Так, у полку «Азов» повідомляють, що біля селища Гранітне після мінометного обстрілу бійці полку побачили двох розвідників зі зброєю, які намагалися сховатися в будівлі біля українських позицій, і знищили їх.

Тим часом блогер Олег Ярчук повідомляє про локальний танковий бій біля Донецька. За його словами, колонна танків та іншої бронетехніки російської Кантемирівської бригади рухалася на позиції й потрапила під обстріл трьох українських танків. Два російські танки виведені з ладу, один – знищений повністю, 10 росіян загинули, пише блогер, посилаючись на повідомлення українських вояків, і на дані радіоперехоплення російських військ.

«Мерзенне дійство»

А про бій у Пісках під Донецьком, що тривав 6 січня, розповів кореспондент Радіо Свобода Аскольд Сірко.

Уламком артснаряду було поранено українського військового. Це те, що я бачив на власні очі. Українські позиції обстрілюють як зі стрілецької зброї так і з артилерії
Аскольд Сірко

«Уламком артснаряду було поранено українського військового. Це те, що я бачив на власні очі. Тут же, безпосередньо на місці бійці почали надавати йому медичну допомогу і невдовзі евакуювали. Українські позиції обстрілюють як зі стрілецької зброї так і з артилерії. Крім того російська сепаратистська САУ (самохідна артилерійська установка) вела вогонь по позиціям українських добровольчих батальйонів. Українська артилерія була змушена вести вогонь у відповідь і САУ відійшла», – зазначив Аскольд Сірко.

А боєць батальйону «Карпатська січ», який повернувся з аеропорту, у розмові з Радіо Свобода висловив своє здивування та обурення домовленостями, за якими українські бійці можуть напряму потрапляти в аеропорт для ротації, але при цьому змушені проїжджати через сепаратистські блокпости. При цьому, за домовленостями, сепаратисти перевіряють боєкомплекти – щоб на одного українська бійця не було більше набоїв до автомата Калашникова, ніж домовлено. При цьому не має бути ані гранат, ані гранатометів. Як зауважив боєць батальйону «Карпатська січ», це «досить мерзенне дійство», від якого, на його думку, українській стороні варто відмовитися, натомість потрібно прокласти власний, безпечний прохід до аеропорту.

Ротація «кіборгів» за домовленістю з бойовиками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00


Загострення конфлікту на Донбасі в останні дні може бути викликане візитом українського прем’єра Арсенія Яценюка до Німеччини і загалом перебігом переговорів щодо врегулювання українсько-російського конфлікту на Донбасі, вважає експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

«Важко говорити, що поїздка Яценюка до Німеччини є головною причиною загострення конфлікту. Так чи інакше, зараз вимальовується компроміс, прийнятний для всіх сторін, залучених до врегулювання конфлікту на Донбасі. Тому Російська Федерація та її угруповання «ДНР» та «ЛНР» намагаються вести переговори з позиції сили, мовляв: ми можемо воювати далі, якщо хочемо», – пояснює експерт.

Стрілянина маскує слабкість та внутрішні конфлікти?

На фронті ситуацію бачать дещо інакше. Євген Карась, боєць батальйону МВС «Київ-2», який бере участь в обороні Волноваського напрямку на Донеччині, вважає, що сепаратисти обстрілами намагаються стримати українських вояків від активних дій.

Всередині сепаратистів – велика криза. Тут і факти знищення російськими силами окремих ватажків, і заклики інших виходити з конфлікту
Євген Карась

«Всередині сепаратистів – велика криза. Зміна бачення проекту «Новоросія» відбувається і в Кремлі, й на місці. Тут і факти знищення російськими силами окремих ватажків, і заклики інших виходити з конфлікту, і збільшення підтримки російському козацтву, яке раніше відігравало другорядну роль. Атаки на українські сили мають на меті налякати, щоб українці, маючи інформацію про внутрішні конфлікти бойовиків, не пішли у наступ. Була інформація, що у 20-х числах готувався російський наступ на Маріуполь, але через такі проблеми цей намір не змогли реалізувати», – підсумовує український вояк.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

На фронті інша логіка, ніж у високих кабінетах, відтак переговори та інтенсивність зіткнень можуть не мати прямого зв’язку, вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Всі втомилися від так званого перемир’я, під час якого все одно стріляють та гинуть люди
Ігор Семиволос

«Причин загострення ситуації – декілька. Ходили чутки про наступ у святкові дні, це збільшує нервозність та призводить до обстрілів з обох боків. Друге – всі втомилися від так званого перемир’я, під час якого все одно стріляють та гинуть люди, – вважає експерт. – Третє: на передовій є групи бойовиків, які нікому не підкоряються і діють самі собою, або залежать від Росії суто формально. І вони самі з різних причин, без наказів згори відкривають вогонь або припиняють його».

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Зі свого боку, депутат від «Самопомочі» та колишній комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко днями заявив журналістам, що російські війська та сепаратисти посилюють свої позиції, користуючись перемир’ям, і що в таких умовах активізувалися проукраїнські партизани, які непідконтрольні Києву і діють в зоні АТО самостійно. І Семенченко, й інші політики «з окопів» та експерти наголошують, що українська армія має посилювати свою боєздатність та укріплювати позиції, оскільки навесні можлива подальша ескалація конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG