Доступність посилання

ТОП новини

Новий транш від МВФ чи «фігура з трьох пальців»?


©Shutterstock
©Shutterstock

Місія МВФ повертається, щоб вирішити, чи давати Україні кредит, Кабмін має вирішити на кому зекономити

Україна може отримати черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, не зачіпаючи найбільш незахищені верстви населення, вважають економісти. У четвер місія МВФ повернеться в Україну, щоб розглянути ймовірність надання близько 3 мільярдів допомоги. В уряді вже анонсували, що готові переглянути деякі статті бюджету згідно з вимогами кредиторів. Експерти кажуть, що економити є на чому, і це – не соціальні статті.

З 17-мільярдної програми фінансової допомоги МВФ Україна вже отримала два транші – всього близько 4,5 мільярдів доларів. Про ще 3 мільярди в уряді сподіваються домовитися до кінця січня. Мета – стабілізація державних фінансів. У Нацбанку очікують, що коштом МВФ поповнять золотовалютні резерви – про їхній критичний стан говорять дедалі більше: станом на листопад вони склали близько 10 мільярдів доларів, що є найнижчим рівнем за останнє десятиліття.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева раніше зазначила, що налаштована щодо майбутнього золотовалютних резервів оптимістично – не лише через продовження співпраці з МВФ, але й через анонсовану фінансову підтримку інших міжнародних структур.

Ми нині розглядаємо значне збільшення нашої програми і не лише від МВФ. Це і збільшення програми від Європейського союзу, збільшення програми від міжнародних донорів
Валерія Гонтарева

«Ми нині розглядаємо значне збільшення нашої програми і не лише від МВФ. Це і збільшення програми від Європейського союзу, збільшення програми від міжнародних донорів. Тож я дивлюся у майбутнє з оптимізмом», – заявила вона.

Бюджет планують переглядати

Попередня місія МВФ побувала в Україні у грудні. Тоді видання «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела писало, нібито фонд залишився незадоволений тенденціями у державних фінансах України. А саме – більшим, ніж очікувалося, дефіцитом поточного рахунку, прискоренням інфляції і черговим зростанням дефіциту «Нафтогазу».

Водночас премʼєр-міністр Арсеній Яценюк упевнений: транш від МВФ буде. Він каже, що Україна справно виконує всі висунуті їй умови.

Всі попередні два транші, які ми отримували, ми отримували не за красиві очі і не за хорошу англійську, а за чітке виконання кожного критерію
Арсеній Яценюк

«Всі попередні два транші, які ми отримували, ми отримували не за красиві очі і не за хорошу англійську, а за чітке виконання кожного критерію, який був прописаний в меморандумі між Україною і МВФ. Це відповідь на запитання, чи проводили реформи. Не проводили б – фігуру з трьох пальців дали б», – заявив прем’єр.

Арсеній Яценюк не виключив, що для отримання кредиту доведеться переглядати бюджет. Про які конкретно статті йдеться, він не уточнив. За даними ЗМІ, МВФ зокрема рекомендував у два етапи підвищити тарифи на газ, обмежити продаж валюти (у тому числі – уряду й «Нафтогазу»), переглянути податкову політику (наприклад, запровадити податок на люксові авто, а також посилити дисципліну для осіб із високими доходами).

«Субсидії «Нафтогазу» – це другий бюджет країни»

Експерт центру «Case-Україна» Володимир Дубровський каже: перегляд бюджету і скорочення видатків – розумний крок, і зробити його можна, не зачіпаючи соціальні виплати і не збільшуючи податковий тиск на громадян із мінімальним і середнім доходом.

Навіть із тих статей, які формально вважаються соціальними, далеко не всі є допомогою саме людям і найбіднішим із них
Володимир Дубровський

«У нас є багато виплат, які до соціальних не мають жодного стосунку. Наприклад, субсидування різних підприємств, – розповідає експерт. – Крім того, навіть із тих статей, які формально вважаються соціальними, далеко не всі є допомогою саме людям і найбіднішим із них. Наприклад, ті самі енергетичні субсидії: субсидії «Нафтогазу» – це просто другий бюджет країни. Є величезні й абсолютно неефективні видатки на державне управління, на утримання різного роду контрольних органів».

«Другий дуже важливий напрямок – це впорядкування ситуації з держзакупівлями», – додає він.

Експерт, однак, не виключає, що таких принципових для економіки кроків держава, ймовірно, намагатиметься уникнути. Тож у цій справі, каже Володимир Дубровський, кредитори й громадськість мали б обʼєднатися у тиску на владу.

Обійтися ж узагалі без кредитів Україна не може. Економіст пояснює: борги почали накопичуватися ще з часів кризи у 2008-му, а не модернізована українська економіка лише погіршила ситуацію, споживаючи дедалі більше запозичень. Якщо Україна не прийме міжнародну допомогу, у якийсь момент цього року їй просто ні з чого буде віддавати старі борги, а отже, зрештою доведеться оголосити дефолт. Наслідки якого для громадян будуть значно болючішими, ніж економія заради реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG