Доступність посилання

ТОП новини

Мусульманський світ по-різному реагує на розстріл у Парижі


Але переважає засудження нападу як такого, що суперечить вченню ісламу

Напад на редакцію французького сатиричного тижневика «Шарлі Ебдо» через його карикатури проти ісламістів, унаслідок якого загинули 12 людей, викликав розмаїту реакцію в мусульманському світі. Дехто звинувачує у трагедії саме це видання, та більшість усе ж засуджує напад, бо він порушує норми ісламу.

Переважний мотив заяв і публікацій у світі ісламу – засудження. Наприклад, у Туреччині керівник Управління релігійних справ Мехмет Ґермез розцінив напад так: «Це вбивство, що, як заявляли, здійснене з мотивів помсти, є кричущим нападом, що має на меті знищити саме ті найвищі цінності, які приніс людству посланець миру, пророк Магомет. Іншими словами, цей напад спрямований безпосередньо проти ісламу і проти мусульман, представників цієї шляхетної релігії».

У турецькій пресі теж переважає засудження, відчай і сум. І, хоча тон коментарів дещо різниться, навіть релігійні видання в Туреччині, що підтримують уряд поміркованих ісламістів, критикують насильство в Парижі. Наприклад, щоденник «Міллі ґазете» про насильство ісламських екстремістів пише: «Перше, що треба зробити, – це засудити його. Але головна справа – це боротися з ним і не дати йому довести до політики суто воєнних рішень».

Засудження в першу чергу лунає і в Пакистані, що є за конституцією ісламською республікою і в якому іслам – державна релігія. «По всьому світі ісламу, включно з Пакистаном, ми засуджуємо напад, бо виступаємо проти будь-якого тероризму в усіх його формах і проявах», – заявила речниця МЗС Пакистану Таснім Аслам.

Іран і таліби критикують карикатуристів

Іще в одній ісламській республіці з ісламом як державною релігією, Ірані, натомість і консервативні, і реформістські видання критикують самих французьких карикатуристів за жарти щодо пророка Магомета і запитують, а чи є самі такі карикатури виявом свободи висловлювання.

Напад став наслідком того, що «екстремістські й антиісламські групи й преса» посилюють діяльність у Європі, написав консервативний іранський щоденник «Ресалат». Реформаторське видання «Шарг» теж критикує французький тижневик за карикатури й називає «неприйнятним» те, що президент Франції у виступі після нападів говорив про необхідність захищати свободу слова.

В Афганістані в четвер більшість засобів інформації вихідні, й ініціативу перехопили афганські таліби: вони опублікували на своєму сайті статтю про те, що вбивства у Франції стали «сигналом тривоги для тих, хто раніше ображав іслам і пророка». Але й «Талібан» не став прямо підтримувати ці вбивства.

Арабський світ засуджує і напад, і Charlie Hebdo, і Захід

В арабському світі реакція на напад у Парижі теж неоднорідна. Деякі видання засуджують його, інші пишуть, що французький тижневик сам накликав цей напад. А ще інші беруть ширше і шукають коріння тероризму в діях Заходу і його «колоніальній політиці».

Відомі загальноарабські газети «Аль-Хаят» і «Аш-Шарк аль-Авсат» засудили напад; друга з них наголосила, що «на чолі міжнародного засудження» стали провідна арабська країна Саудівська Аравія, головне арабське міждержавне об’єднання – Ліга арабських держав і одна з найавторитетніших установ у світі ісламу – єгипетський університет «Аль-Азгар».

А в Єгипті видання «Аш-Шурук» складає вину на сам тижневик Charlie Hebdo, який, за його словами, «ображав пророка». Так само в Омані щоденник «Аль-Ватан» у редакційній статті з заголовком «Хто готує отруту, той її й вип’є», не згадуючи прямо про напад у Франції, звинувачує в насильстві «колоніалізм Заходу» й заявляє, що «тероризм вийшов із-під контролю хазяїна і тепер служить тим, хто заплатить найбільше».

У країнах Середньої Азії, де більшість преси підконтрольна владі, реакція у пресі повторює офіційні заяви з засудженням трагедії.

У Росії мусульмани закликають до внутрішньої цензури, націоналісти знаходять вину США

У Росії обидва провідні центри ісламу – Рада муфтіїв Росії і Духовне управління мусульман Росії – засудили напад у Парижі, але назвали провокацією дії самого видання. Російські мусульмани закликали до внутрішньої цензури й поваги до почуттів людей іншої культури.

Матеріал підготували Joanna Paraszczuk і Сергій Драчук


На цю ж тему:

08.01.2015
Чорний день в історії французької журналістики

В результаті нападу на редакцію видання «Шарлі Ебдо» у Парижі загинуло 12 людей, 20 поранені. Світ вшановує пам’ять загиблих далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG