Доступність посилання

ТОП новини

Україна продовжує закуповувати вугілля на окупованих територіях Донбасу – Зюков


Проросійський сепаратист стоїть біля шахти на Донеччині, архівне фото
Проросійський сепаратист стоїть біля шахти на Донеччині, архівне фото

Україна закуповує вугілля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, зокрема в січні вже були здійсненні поставки. Про це заявив заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Юрій Зюков.

«Невеликі поставки вже є в цьому місяці. Це з підприємств, які перереєстровані на території України. Зокрема держпідприємство «Луганськвугілля» уже перереєструвалося, зараз перереєстровується підприємство «Антрацит», низка шахт. Рахунки відкриваються на території України в державних банках. І лише за таким механізмом ми купуємо і будемо купувати. Механізм – оплата на території України та доставка вугілля на наші станції», – зазначив він.

Крім того, за словами Зюкова, на території, яку контролює українська влада, залишилось 35 з 150 працюючих шахт.

Вони повністю забезпечують потреби Вуглегірської ТЕС, Калуської ТЕЦ та частково електростанції ДТЕК, зазначив заступник міністра.

Раніше президент України Петро Порошенко підтвердив, що Україна таки закуповує вугілля в зоні АТО, але сплачені гроші йдуть лише на зарплату шахтарям.

«Ми дійсно будемо купувати у державних підприємств, у тому числі тих, які видобувають вугілля на тимчасово окупованій території, з контролем того, що ці гроші використовуються виключно на заробітну плату шахтарям – українським громадянам», – сказав Порошенко.

2014 рік в Україні ознаменувався відключеннями електроенергії через дефіцит антрацитового вугілля, який виник у результаті бойових дій на Донбасі. Україна почала заміщувати власне вугілля енергетичних марок південноафриканським та російським.

XS
SM
MD
LG