Доступність посилання

ТОП новини

Уряду України не можна довіряти 50 мільярдів доларів? (Світова преса)


План Джорджа Сороса видання Bloomberg назвало «жахливим»

Світові видання надають свою оцінку плану американського мультимільярдера Джорджа Сороса зібрати для України 50 мільярдів доларів – деякі ЗМІ вважають це жахливою ідеєю. Часописи обговорюють, як можна запобігти дефолту в Україні та чому Володимир Путін є найнебезпечнішою людиною у світі.

Міжнародна агенція новин Bloomberg називає план Сороса, завдяки якому Україна може отримати 50 мільярдів доларів, «жахливим». Проблема, на думку агенції, полягає ось у чому: український уряд є ненадійним, тому довіряти йому таку суму не можна, а європейцям є на що самим витрачати ці кошти.

«До цих пір український уряд не лише затягує з реформами, він навіть не зміг розробити розбірливий бюджет. Хоча проект бюджету й ухвалив парламент і підписав президент, все ж зміст документа залишається невідомим», – мовиться у статті.

Автор матеріалу Леонід Бершидський: «Ідея Сороса бомбардувати Україну грошима неправильна».


Загалом, бомбардування України грошима лише створить величезний моральний ризик для тамтешніх політиків і бюрократів, вважає видання і нагадує, що сам Сорос у 1990-х витратив близько мільярда доларів на розвиток наукових, культурних і громадських інституцій Росії лише, щоб побачити, як та країна поступово сходить з проєвропейського шляху.

«Не іноземні уряди та МВФ втрачають історичну можливість відбудувати Україну, а самі українські політики. Тест на ухвалення бюджету уряд провалив. Він має працювати набагато краще, більше того, робити все, від нього залежне, щоб виправдати додаткове фінансування», – підсумовує видання.

Британський тижневик Economist пише, що українська економіка нічого не подарувала країні на Різдво – гривня втратила практично половину своєї вартості, а уряд країни вже майже не має готівки, поміж інших проблем. Часопис надає невтішний прогноз українській економіці і на 2015 рік.

Кореспондент Аннабель Чапман: «Читайте останнє про українську економіку, яка не має святкового духу від Economist».

Наразі, за даними Economist, валютний резерв України складає близько 9 мільярдів доларів. Часопис прогнозує, що ці кошти закінчаться вже у вересні 2015 року, не дивлячись на те, що у грудні того ж 2015 Україна має зробити Росії найбільший платіж – 3 мільярди доларів (боргове зобов’язання перед Росією). Хоча існує імовірність того, що дефолт в Україні трапиться ще навесні, зазначає видання.

На його думку, допомогти Україні може Захід. На наступний рік країна потребує щонайменше 20 мільярдів доларів. «Європейський союз публічно визнав, що в України закінчуються гроші. Однак поки що ніхто не висловив готовності розщедритися», – підсумовує Economist.

Міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate пише, що російському президенту Володимиру Путіну варто протистояти. Для НАТО та ЄС дедалі більше викликів надходить зі Східної Європи та Близького Сходу. Щоб відповісти на ці виклики, обидві інституції мають роз’яснити свої цілі та впорядкувати процеси реагування на подібні виклики, мовиться на сайті Project Syndicate.

Project Syndicate: «Протистояння Путіну. Нова стаття члена польського Сенату Богдана Кліча».

Один із цих викликів – це реваншизм Путіна та його спроба підірвати створену модель міжнародної безпеки. Щоб протистояти політиці Кремля у довгостроковій перспективі, Європа має зменшити свою залежність від російської енергії, зазначає видання.

У короткостроковій перспективі і НАТО, і ЄС мають показати Україні, що вона не сама. «Лише рішучість переконає російську еліту, що путінська політика протиборства є глухим кутом для Росії», – пише Project Syndicate. Захід має допомагати Україні, зокрема у впровадженні реформ і модернізації армії, щоб мати вплив на Кремль. Європа не може залишатися непослідовною, як дотепер, коли країни підтримують політику, виходячи з власних інтересів, зазначає видання. «Настав час для всіх членів ЄС і НАТО визнати свій обов’язок бути солідарними перед обличчям російської загрози», – підсумовує Project Syndicate.

Американський сайт новин Global Post пише, що через невдачі російської економіки російський президент стає дуже небезпечною людиною. Більш тверда відповідь на анексію Криму та втручання на схід України могла б змусити Путіна відступити, зазначає видання. «Для російського лідера санкції – це «інструмент безсилих». Безсилля Заходу «розлютило його набагато більше, ніж міг би американський флот у Чорному морі чи надання Україні ескадронів літаків F-16», – пише Global Post.

Global Post: «Ось як економічні невдачі Росії роблять із Путіна найнебезпечнішу людину».


На думку видання, бачачи як руйнується та зменшується його царство і влада, Путін стає абсолютно непередбачуваним. Він може розпочати війну й підняти ставки або відступити. «Він невисокий на зріст чоловік із величезним почуттям власної гідності, серйозними навичками та сталевою волею. Відступити зараз – може довести його до практично немислимого приниження. Це робить Володимира Путіна найнебезпечнішою людиною у світі», – підсумовує Global Post.


На цю ж тему:

08.01.2015
Як Україні отримати 50 мільярдів доларів. План Сороса (світова преса)

Чи стане 2015 рік останнім роком правління Володимира Путіна? далі
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG