Доступність посилання

ТОП новини

Путін вляпався в історію із Надією Савченко – Рябчин


Путін вляпався в історію із Надією Савченко – Рябчин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:12 0:00

«Я не знаю, чи в мене, у чоловіка, було б стільки сили триматися, як вона тримається. Цю жінку не зламати!»

Гості «Вашої Свободи»: Віра Савченко, сестра української льотчиці; Олексій Рябчин, народний депутат України; Марк Фейгін, адвокат української військовополоненої.

Ваша Свобода / Коли відпустять Надію Савченко?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: За чотири дні мине цілий місяць, як українська військова льотчиця Надія Савченко, утримувана в російському СІЗО, оголосила голодування через ненадання їй медичної допомоги. А через 10 днів мине сім місяців, як Надію захопили на Луганщині у полон проросійські бойовики. Росія не поспішає її звільняти, утримуючи в московському СІЗО.

Передусім – слово моєму колезі Андрію Кузнецову.

Історія Надії Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00


– Пані Віро, яка остання інформація? Який стан здоров’я Надії? Є бодай щось відоме? Щось виходить з-під московський ґрат?

Віра Савченко: Так, ми переписуємося. Вона передає через адвокатів якісь записки, які може. Останнє, що вона написала перед святами, то це температура тіла і цукор у неї в нормі. Зараз їй почали крапати крапельницю з глюкозою і вітаміном Ц.

– Тобто лікарів допустили все-таки до неї?

На кутю у неї був розкішний стіл – гарячий чай
Віра Савченко

Віра Савченко: Був протест. Не допускали лікарів. Було запалення трофічного нерву вуха. Тоді не допускали. Але протест подіяв – надали ці ліки, передали медикаменти, які призначив український лікар, ЛОР, їй тут. А зараз просто вже настільки виснаження організму, що дають глюкозу, дали гарячий чай. Тобто 6-го, на кутю, у неї був розкішний стіл – гарячий чай.

– Тобто це роблять не у спеціальному медичному, так би мовити, відділі СІЗО, а прямо у тій камері, де вона як і сиділа, так і сидить?

Віра Савченко: Наскільки мені відомо, так. У камері. Не знаю, де ставлять крапельницю, не буду це уточнювати. Але те, що мені відомо, то так, це в шостому СІЗО.

– Одиночна камера в російському московському СІЗО?

Віра Савченко: Так.

– Пане Олексію, а Ви мали бодай хоч якусь змогу поговорити з Надією під час судових засідань цього відомого «басманного правосуддя», відомого не лише зі справи проти Надії Савченко у Росії?

Олексій Рябчин: Перший раз ми були в Басманному суді. Ми побачили Надію тільки 10 секунд, коли її конвоювали чотири кремезні хлопці з собакою.

– У жовтні минулого року?

Олексій Рябчин: Так. Вона тільки казала: «Слава Україні!». І чули, що їй натовп відповідає: Героям слава!». Вона посміхнулася і зайшла до суду. Ми її більше не бачили.

Я не знаю, чи в мене, у чоловіка, було б стільки сили триматися, як вона тримається. Цю жінку не зламати!
Олексій Рябчин

Останній раз, коли ми були у суді, то це був не Басманний суд, а це був інший московський суд, центральний суд. Ми бачили її на великих моніторах і мали можливість тільки якось помахати їй, підтримати її. Тому що це була відеоконференція.

– На Ваш погляд, яким є психологічний стан Надії? Адже вже сім місяців вона в ув’язненні! Майже місць – голодування.

Олексій Рябчин: Останній раз, коли ми її бачили, то для мене це така ознака героїзму. Тому що ти постійно порівнюєш, а як ти повів би себе в такій ситуації? Я не знаю, чи в мене, у чоловіка, було б стільки сили триматися, як вона тримається. Ти тільки дивишся в її очі і бачиш її незламність. Цю жінку не зламати!

– Пані Віро, Надія не припинила голодування, незважаючи на те, що все ж таки лікарів до неї, хоч і не відразу, допустили в СІЗО?

Віра Савченко: Ні, не припинила. Цей її протест – єдина доступна форма протесту. Це не самогубство і не тиск на жалість. Це протест. Тому що її повинні випустити – вона ні в чому не винна. Українська сторона вже надала всі, які тільки можна, докази, залізне алібі.

На жаль, СБУ не робить гучні заяви, що передала і що саме передала. Надя протестує проти свого утримання під вартою і вимагає випустити її до 26 січня, коли буде засідання ПАРЄ
Віра Савченко

На жаль, СБУ не робить гучні заяви, що передала і що саме передала. Тому що це не зовсім, можливо, законно, але було б непогано, якби Україна почула, що передано офіційними джерелами, щоб не було запитань у спільноти.

Тому Надя протестує проти свого утримання під вартою і вимагає випустити її до 26 січня, коли буде засідання ПАРЄ.

– Пане Рябчин, вона – Ваш колега по Верховній Раді по фракції. На Ваш погляд, це допомагає їй у тому, щоб вона все ж таки була визволена, а чи, навпаки, заважає?

Олексій Рябчин: Ні. Звичайно, це допомагає дуже сильно. І дякуючи всім гілкам влади, нашому президенту, який піклується про Надію Савченко, постійно на всіх міжнародних виступах згадує про неї, і дякуючи парламенту України і всій фракції. Навіть опозиція голосувала за те, щоб Надія була звільнена, одностайно. І за звернення до російської Держдуми, і за те, щоб вона була включена у делегацію ПАРЄ. У цьому питанні у всієї України є спільна позиція. І це дійсно допомагає. Тому що все, що ми можемо зробити, ми робимо. І це вже особисті стосунки. Я вважаю, що це тільки залежить від однієї людини у світі.

– Звати її Володимир Путін.

Олексій Рябчин: Так. Всі це розуміють. Всі розуміють, що це політична справа. І міжнародна спільнота, і ми робимо все можливе для того, щоб продовжити цей тиск на російську владу для того, щоб Надія була звільнена.

(Переклад). Пане Фейгін, коли Вам вдалося останній раз поспілкувалися з Надією?

Марк Фейгін (переклад): Мені, як і моїм колегам, вдалося поспілкуватися тільки перед самим Новим роком. Учора у неї знову були члени громадської спостережної комісії. Там є Зоя Свєтова. Вони вчора з нею спілкувалися. За вчорашньою інформацією, у неї все більш-менш задовільно, почувається вона не так погано. І поки що їй глюкозу не прокапали.

– Тобто Ви підтверджуєте, що не відразу, але все ж таки медиків до Надії допустили?

Голодування, її тюремний медик оглядає щоденно
Марк Фейгін

Марк Фейгін: Медиків стосовно її захворювання допустили після всіх протестів і гамору, який був. Це спеціаліст-отоларинголог. Це стосувалося її здоров’я, пов’язаного із захворюванням середнього вуха.

А що стосується її голодування, то її тюремний медик оглядає щоденно. Це абсолютно точно.

– Вона п’є воду? Що-небудь хоча би вона вживає? Адже вже майже місяць голодування триває.

Марк Фейгін: Так, з 12 грудня. Вона п’є теплу воду, підігріту теплу воду. І все. Більше нічого. Більше нічого.

– А які взагалі умови утримання Надії в одиночній камері у СІЗО? Застосовували до неї катування, наприклад? Що відомо з цього приводу?

Марк Фейгін: Ні. Жодного катування і жодного фізичного тиску на Надію Вікторівну за весь час перебування її в Росії не застосовувалося. Вона не піддавалася жодному прямому тиску.

Психологічно на неї тиснули. Це об’єктивно. Тут уже нічого не вдієш. Її не раз вмовляли визнати провину і так далі, підписати так звану явку з повинною. Є таке поняття кримінально-процесуальне.

– А ця так звана «судово-психіатрична експертиза» завершилася остаточно стосовно Надії Савченко? Чи ця процедура триває, можливі чергові дії?

Марк Фейгін: Ні, вона вже завершена. І є висновок експертизи.

– Російські психіатри визнали її осудною, якщо буде обвинувальний вирок, так?

Марк Фейгін: Так, вона визнана осудною. Її можна судити, і вона може бути засудженою.

– А коли проводилася експертиза, то до неї більш-менш нормально ставилися чи ні? Чи були якісь неправочинні дії, згідно з Вашою інформацією?

Марк Фейгін: Коли почалася експертиза, то її режим перебування був дуже жорстким, за нею постійно спостерігали. Це співробітник, який супроводжував її при відвідуванні вбиральні, при харчуванні. Він спостерігав за нею.

Судово-медична експертиза проходила з тими порушеннями, які, як вважає захист, були спричинені занадто пристрасним до неї ставленням. Її позбавляли сну, з нашої точки зору. І після гамору, влаштованого нами, це змінилося. Це змінилося. І експертиза пройшла більш-менш законно.

– Пане Фейгін, а які умови утримання Надії у камері СІЗО? Які там побутові умови? Є телевізор, холодильник?

Марк Фейгін: Ні. Вона наразі перебуває в одиночній камері у зв’язку з голодуванням. У цій камері немає холодильника і винесене все харчування. Тому потреби в наявності подібних приборів немає.

Одиночна камера ізолятору №6 (це так званий спецблок) – це камера з умивальником, невелика вбиральня, ліжко і, власне кажучи, все. Вона має щоденні прогулянки годину на день. І нічим особливим ні в гірший, ні у кращий бік ця камера не відрізняється.

– Відеонагляд за Надією ведеться постійний?

Марк Фейгін: Так. Усі камери, за положенням, зараз обладнані відеоспостереженням. Тому я думаю, що так.

– Наступне судове засідання має бути 13 лютого, наскільки я розумію. Так?

Марк Фейгін: До 13 лютого. 13-го закінчується термін її утримання під вартою. Це буде десь 5-6 лютого.

– На початку програми ми показували в сюжеті заяву Володимира Путіна. Він підтвердив це звинувачення, що нібито Надія Савченко причетна до вбивства російських журналістів на території Луганської області. У цій справі є якийсь прогрес? Дійсно, тільки Надія Савченко обвинувачувана в російському правосудді?

Марк Фейгін: Щодо цього епізоду, пов’язаного із загибеллю Волошина і Корнелюка (російських журналістів Антона Волошина та Ігоря Корнелюка – ред.), то так. Але справа в тому, що це велика справа. Вона стосується не тільки цього епізоду, але й інших. І там інші обвинувачені. Номер справи №1. Це «справа Коломойського-Авакова». І Надія Вікторівна – одна з обвинувачених. Там є й інші.

Передайте вітання Вірі Вікторівні!

– Так-так. Ось передаю при Вас!

– Пані Віро, бодай якийсь маленький, але зв'язок Ви зі своєї сестрою підтримуєте. Які її настрої? На що вона сподівається? Чого вона очікує?

Віра Савченко: Ми регулярно зв’язуємося переважно через Іллю Новікова. Тобто вона пише записки, а я їй. Так передаємо.

– Ще один адвокат Надії?

Віра Савченко: Так. Їх же троє у команді Марка Фейгіна. Микола Полозов, Марк Фейгін та Ілля Новіков.

І настрій у неї абсолютно нормальний, незламаний, непригнічений. Буває пригнічений, тому що там тяжко, тоскно. Одиночку витягнути важко. Рятує якась преса, періодику виписують, дозволяють. Звичайно, це все російські видання. І це все.

У нас визначена ціль – до засідання ПАРЄ нічого не буде, будемо діяти по-іншому
Віра Савченко

Тобто я її тримаю в курсі будь-яких подій чи то у добровольчих батальйонах, чи то в політиці. Наскільки я сама в цьому всьому орієнтуюся. Те, що її цікавить, цікавить і мене. Разом робимо якісь висновки. У нас така визначена ціль – це до все ж таки до засідання ПАРЄ. Якщо далі нічого не буде, якщо це не допоможе, то будемо діяти якось по-іншому.

– Пане Рябчин, як Ви вважаєте, поки справді Путін не дасть добро, то Надія сидітиме, незважаючи на те, чи винна вона, чи не винна? Були заяви, що нібито можливість звільнення Надії Савченко так чи інакше може бути передбачене в рамках мінського цього процесу домовленостей? Це відповідає дійсності?

Буде безпрецедентна ситуація, член ПАРЄ ув’язнює делегата від іншої країни-члена ПАРЄ
Олексій Рябчин

Олексій Рябчин: Дійсно, як Ви самі тільки що згадали, це не процес, це не правосуддя, це якісь домовленості. Якщо якісь домовленості будуть виконані, я думаю, що Надія Савченко може бути звільнена. Але якщо вона не буде звільнена до сесії ПАРЄ, то буде безпрецедентна ситуація, коли член ПАРЄ затримує, ув’язнює делегата від іншої країни-члена ПАРЄ.

– Росія, України – члени ПАРЄ.

Путін не хоче увійти в історію таким чоловіком. Хоча чим він тільки в цю історію вже не вляпався!
Олексій Рябчин

Олексій Рябчин: Так. Ніколи такого не було. І я вважаю, що Путін не хоче увійти в історію саме таким чоловіком, який увійде в історію. Хоча чим він тільки в цю історію вже не вляпався!

– Що ще робить фракція політичної партії «Батьківщина», членом якої є і Надія Савченко, інші депутати Верховної Ради (тут уже не має значення, які партії, які фракції) для звільнення військовополоненої Надії Савченко?

Олексій Рябчин: Наприклад, на кожній зустрічі з послами чи з якимись делегатами інших країн я нагадую про цей випадок. Ви знаєте, що робота послів – збирати інформацію і передавати її до столиць. Якщо ця ситуація турбує політикум, то це значить, що ця ситуація дуже важлива.

Коли в мене була зустріч з іншими депутатами з віце-президентом США Байденом, я також згадував про Надію Савченко. У нас у кожного була можливість поставити одне запитання до віце-президента США, я також нагадав, що для нас ця тема важлива. І ми просили допомоги у звільненні Надії.

Ми можемо робити такий тиск на Росію через міжнародну спільноту. Також декілька днів тому Юлія Тимошенко персонально звернулася через пресу до Надії з проханням припинити голодування. Коли ми з нею розмовляли про це, то вона каже: я знаю, що це таке, тому що я через це пройшла, і це персональне – це коли ти один на один з Богом, коли ти один на один з ситуацією, то тільки ти вирішуєш.

– Пані Віро, а який стан Вашої мами? Адже бачити цю всю ситуацію, коли дочка перебуває в ув’язненні, коли вона голодує…

Мама розплачеться, як Надя буде вдома. Зараз тримається залізно. Проблеми з серцем зараз почалися
Віра Савченко

Віра Савченко: Якщо людина тримає себе в руках, то все нормально. Мама вміє це робити. Дуже рідко вона здає. Тому я думаю, що мама розплачеться після того, як Надя буде вдома. А зараз мама тримається досить залізно. І проблеми з серцем, яких у мами ніколи не було, зараз почалися. Але, дякуючи фракції «Батьківщина», вони трошки допомогли з лікуванням. Так що мама – молодець.

– Ви зверталися до Надії, щоб припинити голодування?

Віра Савченко: Нас викликав Сибіга Андрій Іванович, міністр закордонних справ зі зверненням, чи хоче мама закликати, щоб Надя припинила голодування. Звісно, мама закликає і так далі, але це єдина доступна для Наді форма протесту, це єдине, що Надя може робити у в’язниці, впливати на щось. Тому закликати – рідні, близькі, побратими по фракції, політичні чи бойові – це все їхній обов’язок. А Наді обов’язок якось впливати на свою власну долю. Хоч і закритою у чотирьох стінах.

– Коли тільки Надію взяли у полон на Луганщині, коли вона була у добровольчому батальйоні «Айдар», вся ця ситуація, то Ви, пані Віро, коментували, що нібито був причетний до цього захоплення у полон так званий «міністр оборони» так званої «ЛНР». Так? Преса наводила такі Ваші слова.

Віра Савченко: «Міністр оборони» «ДНР» Плотницький. Так, здається?

– Зараз він є керівником фактично цієї сепаратистської структури?

Віра Савченко: Так. Він її допитував. Це видно в «Ютубі» у роликах. І аналіз звукової доріжки – всі ці докази вже зібрані. Де Надя прикута до труб наручниками і її розпитують, то це і його голос у тому числі. Інші ролики є, де він безпосередньо копирсається в її речах, які були в моїй машині, роздивляється це. Не тільки він, але у тому числі і Плотницький.

– Пане Олексію, а яка може бути протидія ще? Не лише звертатися до міжнародних структур українським політикам, не лише делегація ПАРЄ, інші моменти, народний депутат України. Все це важливо. А якісь ходи у відповідь можуть бути у такому плані? Адже є і сепаратисти, які досі перебувають у Києві, заарештовані. Можливо, обмін можливий? Чи це не реально – настільки фігура Надії Савченко виділяється, що це малореально?

Олексій Рябчин: Як я вже казав, що це не є рамки кримінально-процесуального, якогось судового процесу. Коли ти наводиш якісь докази, і, бачачи докази вагомі чи ні, звільняють чи ув’язнюють. Це все політичний процес. Тому будь-які домовленості можуть бути, обмін полоненими, як у рамках мінського процесу, як уже говорилося, «всіх на всіх», а під «усіма» розумілася не тільки Надія Савченко, але й Олег Сенцов, інші полонені, які перебувають у Російській Федерації.

До речі, звернення Верховної Ради було саме, що звільнити всіх, не тільки Надію, а й усіх наших українських героїв, які зараз утримуються там. Тому можуть бути будь-які варіанти.

Ви згадайте процес над Greenpeace, коли в Арктичному морі затримали судно. Це був також політичний процес перед Олімпіадою в Сочі. Їх звільнили.

– Усіх звільнили.

Олексій Рябчин: Так. Тому я вважаю, що це буде так.

– Шанси вагомі.

Олексій Рябчин: Так.

– До речі, Юлія Тимошенко, будучи прем’єр-міністром (вона формально не є першим номером, №1 у політичному списку зараз Верховної Ради є саме Надія Савченко, але, зрозуміло, Юлія Володимирівна – ваш лідер так чи інакше), мала особисті переговори з Володимиром Путіним, доволі відомі. Вона зараз має якийсь вихід на Путіна? Чи це вже повністю перервано?

Олексій Рябчин: Я також про це запитував у Юлії Володимирівни: маєте якісь особисті стосунки? А вона каже: мої особисті стосунки дуже перебільшені з Володимиром Володимировичем – немає такого зв’язку.

– Пані Віро, наскільки я Вас зрозумів, СБУ в рамках цього «розслідування», якщо його так назвати, в Росії проти Надії Савченко веде певну співпрацю з російськими? Чи цього не відбувається?

Віра Савченко: Чи веде наша служба з російською службою – тут мені точно не відомо. Просто СБУ збирала докази непричетності Наді до цієї справи.

– Наводила алібі, передавала ці докази російській стороні, так?

Віра Савченко: Завдяки роботі і Іллі Новікову, і моїй, де ми просили хлопців іти на співпрацю з СБУ. Плюс механічні докази. Ті ж самі білінги телефонів чи звукові доріжки, порівняння голосів – це все в силах служби. От це їхня робота. І вони передали всі ці докази адвокатам. А ті вже повинні були долучити до справи.

– Будемо сподіватися, що ця справа буде завершена, і всі ці обвинувачення будуть зняті з військовополоненої Надії Савченко, яка поки що змушена перебувати в російському СІЗО.

05.01.2015
У світі почався твітер-шторм на підтримку звільнення Надії Савченко

Українська льотчиця і депутат Верховної Ради четвертий тиждень поспіль продовжує голодування у московському слідчому ізоляторі далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG