Доступність посилання

ТОП новини

У США засуджують на довічно радикального ісламського проповідника


Абу Хамза аль-Масрі, архівне фото 2002 року
Абу Хамза аль-Масрі, архівне фото 2002 року

У США федеральний суд у Нью-Йорку засудив сьогодні до довічного позбавлення волі радикального мусульманського проповідника, звинуваченого в тероризмі.

Як заявила суддя Катрін Форрест, виносячи вирок, засуджений Абу Хамза аль-Масрі чинив варварські дії.

А федеральний прокурор Едвард Кім наголосив: «Абу Хамза засуджений не за його слова – його злочини охоплюють весь світ, від Ємену й Афганістану до Сполучених Штатів».

У травні минулого року суд у Нью-Йору визнав Абу Хамзу винним за 11 пунктами звинувачень у тероризмі, серед яких замахи на викрадення західних туристів у Ємені 1998 року і на створення табору для навчання терористів на території США чи надання допомоги мережі «Аль-Каїда» і афганському рухові «Талібан».

2012 року Велика Британія після тривалих судових суперечок екстрадувала Абу Хамзу аль-Масрі до США на запит цієї країни.

До того цей діяч родом із Єгипту, сліпий на одне око і з ампутованими долонями, замість яких має гаки, проповідник ідей ісламського фундаменталізму й войовничого ісламу й колишній імам однієї з мечетей у Лондоні, відбував у Великій Британії 7-річний термін позбавлення волі за розпалювання расової ненависті та підбурювання до вбивств. Його засудили після того, як він публічно виступив на підтримку «Аль-Каїди» і терактів, здійснених у Сполучених Штатах Америки, і закликав до «джигаду» проти Заходу.

XS
SM
MD
LG