Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції закликає до єдності і боротьби з расизмом і антисемітизмом


Медики виносять пораненого в час штурму крамниці «Гіпер-Кошер» у Парижі, 9 січня 2015 року
Медики виносять пораненого в час штурму крамниці «Гіпер-Кошер» у Парижі, 9 січня 2015 року

Президент Франції Франсуа Олланд закликав французів до пильності, єдності й мобілізованості після того, як поліція штурмувала сьогодні захоплену єврейську кошерну крамницю з заручниками в Парижі, а також будівлю з двома ісламістськими радикалами, які теж утримували заручника, під Парижем.

Він також закликав бути непримиренними до расизму й антисемітизму.

Олланд підтвердив, що четверо з заручників у крамниці загинули. Він назвав їхню смерть актом антисемітизму.

Наразі не ясно, чи заручники загинули під час штурму, чи були вбиті раніше. Ще кілька заручників були звільнені. Кілька людей критично поранені.

Також іще не відомо, чи нападник – за даними поліції, чоловік на ім’я Амеді Кулібалі – був один. Він теж убитий. Припускали, що з ним була його спільниця Аят Бумедьєн.

Як заявляла поліція, Амеді Кулібалі був пов’язаний із нападниками на редакцію сатиричного тижневика «Шарлі Ебдо» і принаймні одного з них знав особисто. Напередодні штурму він погрожував, що вб’є заручників, якщо силовики підуть у наступ на оточених під Парижем братів Шеріфа і Саїда Куаші.

Штурм захопленої крамниці в Парижі і будівлі в містечку Даммартен-ан-Ґоель кілометрів за десять на північний схід від Парижа, де були оточені брати, поліція почала одночасно. За повідомленнями, обоє братів унаслідок штурму вбиті; єдиний заручник, якого вони захопили, живий й неушкоджений.

Третій підозрюваний у нападі на журналістів, 18-річний Амід Мурад, за повідомленнями, раніше сам здався поліції і заявив, що має алібі.

Позавчора в Парижі троє чоловіків напали на редакцію Charlie Hebdo, вигукуючи ісламістські гасла і вбивши 12 людей, із них 8 журналістів видання, і поранивши ще понад 10. Учора чоловік важко поранив у Парижі жінку-поліцейського, яка померла. Поліція вважає, що заручників у єврейській кошерній крамниці в Парижі захопив сьогодні той самий нападник, який учора вбив поліцейську.

XS
SM
MD
LG