Доступність посилання

ТОП новини

Вугілля з ПАР завдало Україні збитків на 846 мільйонів – Генпрокуратура


Важливо визначити, хто на вищому від заступника гендиректора рівні «санкціонував підпис» під контрактом на поставку вугілля з ПАР – Соболєв

Київ – В парламентському комітеті з протидії корупції серйозно зацікавилися долею державного контракту щодо закупівлі вугілля в ПАР. Крім того, голова комітету Єгор Соболєв та інші члени комісії привертають увагу до діяльності компанії «Донбасенерго». За словами депутата Сергія Лещенка, це підприємство, що далі безперешкодно працює на українському енергоринку, належить «Сім’ї» президента-втікача Віктора Януковича. Із розгляду цих питань комітет починає досліджувати корупцію в енергетичній сфері, у подоланні якої, як заявив у Берліні Арсеній Яценюк, Україна вже «досягла успіху».

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк переконаний, що Україна вже досягла успіхів у боротьбі з корупцією в енергетичній сфері. Про це він заявив на спільній прес-конференції з німецьким канцлером Анґелою Меркель у Берліні 8 січня, навівши як приклад зміну умов закупівлі газу.

Ми досягли успіху у подоланні корупції в енергетичній сфері. У нас більше немає мільярдів доларів, які витікали в кишені українських олігархів
Арсеній Яценюк

«Хотів би відзначити, де ми були успішними: ми досягли успіху у подоланні корупції в енергетичній сфері. У нас більше немає мільярдів доларів, які витікали в кишені українських олігархів. Сьогодні Україна на прозорих і європейських умовах купує газ за відкритими контрактами у німецьких компаній і європейських компаній», – сказав Яценюк.

Парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції зібрався 9 січня на своє засідання якраз для того, аби розглянути проблеми корупції в енергетиці, зокрема, у вугільній галузі. Представники СБУ та Генеральної прокуратури звітували про перебіг розслідування розтрат державних коштів при закупівлі вугілля в ПАР.

Депутати сподівалися також почути на цьому засіданні позицію міністра енергетики Володимира Демчишина. Але той до парламенту так і не доїхав. Натомість прямо під час засідання народні обранці довідалися, що, відповідно до урядового рішення, в січні Україна імпортуватиме близько 620 тисяч тонн вугілля з Росії. Про це повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков.

«У січні у нас завдання – 120 тисяч для «Центренерго» і близько 0,5 мільйона тонн за контрактами ДТЕК. Це я кажу про російське вугілля», – зазначив він.

За його словами, середня ціна на російське вугілля може становити близько 73 доларів за тонну вугілля.

Член комітету Борислав Береза припустив, що міністру не хотілося звітувати про це своє рішення, тому, мовляв, і не приїхав. Голова комітету Єгор Соболєв запросив міністра вдруге – цього разу рандеву йому призначили на 21 січня.

Начальник головного слідчого управління Генеральної прокуратури Святослав Лаганяк повідомив, що його відомство активно розслідує справу закупівлі вугілля з Південно-Африканської Республіки й встановило, що контракт, підписаний заступником генерального директора державного підприємства «Укрінтеренерго» Володимиром Зіневичем, призвів до розтрати державних коштів на суму понад 846 мільйонів гривень.

Генпрокуратура дійшла висновків, що і законтрактована ціна вугілля була завищена, і саме вугілля виявилося непридатним для спалювання на українських ТЕС.

Хто санкціонував підпис Володимира Зіневича під контрактом, що, за версією прокуратури, призвів до збитків такого масштабу, начальник головного слідчого управління конкретно не каже.

Підписи від імені державного підприємства поставила одна особа – Зіневич. Він і притягується до кримінальної відповідальності
Святослав Лаганяк

«Згідно з контрактом, підписи від імені державного підприємства поставила одна особа – Зіневич. Він і притягується до кримінальної відповідальності. У контракті немає інших суб’єктів, причетних до його підготовки. Якщо під час розслідування ця службова особа скаже, що його до вчинення цього злочину ще хтось підбурював, будемо давати оцінку», – наполіг Святослав Лаганяк.

За словами голови комітету Єгора Соболєва, у цьому випадку важливо визначити, хто на вищому від заступника гендиректора рівні «санкціонував підпис», бо всі розуміють, що без цього такі рішення не ухвалюють.

Народний депутат з Лисичанська Луганської області Сергій Дунаєв закликав колег вказати конкретних посадовців, відповідальних за ці домовленості. Сам під тиском колег-депутатів неохоче, але все ж таки назвав прізвища тих, кого вважає відповідальними: екс-міністра енергетики Юрія Продана та чинного прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Кому належить «Донбасенерго»?

Ще одне питання, яке спливло в процесі обговорення корупції в енергетичній сфері, стосується забезпечення електроенергією окупованих незаконними збройними угрупованнями територій України. У цьому контексті депутатів зацікавила діяльність компанії «Донбасенерго».

«Чи ви можете підтвердити інформацію про зв’язок між нинішнім керівництвом «Центренерго» і «Донбасенерго» і сином екс-президента Віктора Януковича Олександром Януковичем?» – запитав представника головного управління контррозвідувального захисту держави у сфері економічної безпеки СБУ Ігоря Левковського Єгор Соболєв.

Службою безпеки, розслідується низка кримінальних проваджень, зокрема й щодо діяльності так званої «Сім’ї»
Ігор Левковський

Той відповів: «Ну, розумієте, у даний час, у тому числі Службою безпеки, розслідується низка кримінальних проваджень, зокрема й щодо діяльності так званої «Сім’ї». Є певна таємниця слідства. Я думаю, якщо ви звернетеся, ми надамо цю інформацію. У даний час матеріалів у мене немає, я не можу відповісти вам на це запитання».

До обговорення цього питання долучився народний депутат Сергій Лещенко. За його даними, офіційний власник «Донбасенерго» «є підставним, а насправді компанія належить «Сім’ї» Януковича».

Тепер народні депутати з антикорупційного комітету чекають у себе в гостях міністра енергетики Володимира Демчишина й обіцяють направити відповідні запити в СБУ та Генпрокуратуру щодо «Донбасенерго».

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG