Доступність посилання

ТОП новини

Діти учасників бойових дій поїдуть до Литви


Діти учасників бойових дій поїдуть до Литви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Діти учасників бойових дій поїдуть до Литви

Це вже друга така поїздка, ініційована Центром дітей і молоді цієї країни

Київ – 17 українських дітей із сімей, що постраждали через війну на Сході, вирушать на канікули до Литви. Це вже друга така поїздка, ініційована Центром дітей і молоді цієї країни. Діти відвідають низку освітніх та культурних закладів та познайомляться з однолітками. У посольстві Литви кажуть: ці діти – одні з тих, хто найбільше наразі потребує підтримки. І незабаром планують організувати ще один тур.

Діти, які у п’ятницю автобусом вирушили до Вільнюса – школярі 10-16 років. Вони – із сімей переселенців або тих, хто бере участь у бойових діях на Сході – як військові або волонтери.

«Мій батько – волонтер, дає концерти для військових, буває в гарячих точках», – розповідає 15-річний Михайло з Києва. А от 16-річний Антон із Луганська – переселенець, нині мешкає у Сєверодонецьку. «Батьки живуть там само, влаштувались і працюють», – каже він. Від поїздки до Литви обидва чекають змін у світогляді.

Подорож ініціював Центр дітей та молоді Литви, а учасників відбирав український Інститут екології економіки та права. Поїздку профінансувала низка литовських організацій, а для допомоги об’єдналася низка українських освітніх установ.

Діти будуть жити у литовських родинах. Причому, як кажуть організатори, сімей, що хотіли взяти в гості дитину, виявилось більше, ніж учасників туру. «Для учасників будуть різні програми: діти вчитимуться робити литовські страви, грати у спортивні ігри, відвідувати музеї», – розповідає тимчасово повірений у справах Литви в Україні Гвідас Керушаукас.

Окрім того, школярі відвідають Сейм. «Також у них у програмі передбачено відвідування Литовсько-українського історичного клубу в Литовському едукологічному університеті», – додає Олена Биковська, член Президії європейської асоціації позашкільної освіти.

Лілія Гриневич, голова Комітету Верховної ради з питань науки та освіти, наголошує, що позиція Литви, ще з часів Майдану, була вкрай прихильною до України.

Литва допомагає нам також лікувати поранених, запрошує наших дітей для оздоровлення і працює сьогодні й із урядом
Лілія Гриневич

«Литва допомагає нам також лікувати поранених, запрошує наших дітей для оздоровлення і працює сьогодні й із урядом. Це дуже серйозні героїчні вчинки, які – вимушено – здійснюють наші громадяни. І ми дуже цінуємо усіх, хто чи фінансово, чи в організаційний спосіб доклались до такої поїздки», – каже вона.

Організатори туру зауважують: враження дітей надихають їх повторювати такий досвід. І згодом планують ще одну поїздку.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG