Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство культури ініціюватиме виведення з Держреєстру пам’ятників комуністичним діячам


Повалення Леніна у Харкові. 28 вересня 2014 року
Повалення Леніна у Харкові. 28 вересня 2014 року

Міністерство культури ініціюватиме виведення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України всіх зазначених там пам’ятників, пов’язаних із комуністичними діячами. Як повідомили у прес-службі Міністерства культури України, про це заявив віце-прем’єр міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко.

За його словами, «ми будемо заохочувати будь-які громадські ініціативи, пов’язані з очищенням України від пам’яток діячам комуністичного минулого».

«Численні монументи, погруддя та інші подібні пам’ятки одіозним діячам тоталітарного режиму, які до того ж відсутні в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України, не є об’єктами культурної спадщини ні національного, ні місцевого значення. Тому під охорону з боку держави вони не підпадають», − наголосив Кириленко.

«Держава не буде протидіяти, а навпаки, всіляко сприятиме будь-яким громадським ініціативам, які боротимуться за очищення України від цих реліктів тоталітарного минулого», − зауважив Кириленко.

Повалення Леніна у Харкові. 28 вересня 2014 року
Повалення Леніна у Харкові. 28 вересня 2014 року

Для більшості українців ленінопад розпочався 8 грудня 2013 року з падінням Володимира Ульянова на Бесарабській площі столиці.

У перші тижні нового року вже знесли кілька пам’ятників, зокрема на Одещині.

А 8 січня повалили пам’ятник Леніну у селі Башилівка Близнюківського району Харківської області.

На цю ж тему:

30.12.2014
Від ленінізму до ленінопаду

Нова хвиля ленінопаду отримала потужний поштовх у 2013 році під час Революції гідності. Слово за парламентарями далі
XS
SM
MD
LG