Доступність посилання

ТОП новини

Франція готується провести марш на знак єдності в боротьбі з екстремізмом


Франція вживе всіх заходів для підготовки до демонстрації 11 січня, що проводитиметься на знак єдності країни та світової спільноти у боротьбі з екстремізмом, заявив міністр внутрішніх справ Бернар Казнев.

Міністр повідомив , що уряд направляє до Парижа сотні військовослужбовців на додачу до тисяч співробітників поліції та інших структур безпеки після трьох днів атак ісламістів, які забрали життя 17 людей.

«Я вже зараз можу сказати, що ми вжили всіх необхідних заходів, щоб гарантувати безпеку маршу. Так що той, хто хоче поїхати туди, зможе зробити це в повній безпеці», – сказав він.

Планується, що до цієї акції серед лідерів різних країн приєднається і президент України Петро Порошенко.

У своєму виступі 9 січня Олланд закликав французький народ «піднятися цієї неділі (11 січня), аби разом відстоювати цінності демократії, свободи і плюралізму, яким ми вірні».

Невдовзі після трагедії стало відомо, що особи підозрюваних у вбивствах чоловіків були відомі службам безпеки ще до трагедії.

Прем'єр-міністр Франції Манюель Вальс визнав «недоліки» в роботі служб безпеки, які призвели до смертельної атаки на сатиричний тижневик Charlie Hebdo.

Деякі експерти вважають, що напад можна було б попередити, якби силовики тримали під контролем діяльність братів Шеріфа й Саїда Куаші, головних підозрюваних у нападі. Сили безпеки знищили їх 9 січня.

За оцінками французьких експертів з безпеки, у цій країні можуть проживати близько 5000 ісламістів.

У середу, 7 січня, у результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo було вбито 12 людей, ще 11 були поранені.

Поліція повідомляє, що очевидці розповідають, що нападники викрикували фрази «ми помстилися за пророка» і «Аллагу акбар» (Аллах великий).

Прихильники «Ісламської держави» та інших джигадистських угруповань на сайтах повідомляють, що беруть відповідальність за напад.

Між тим лідери мусульманської спільноти у Франції засудили напад.

«Цей варварський напад також є атакою проти демократії та свободи преси», – мовиться у заяві Ради мусульман Франції.

9 січня спільник нападників на журналістів захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі. При цьому загинули чотири людини.

Сатиричний тижневик Charlie Hebdo отримав популярність у 2006 році, коли передрукував карикатури на пророка Магомета, які вперше з’явилися у данській газеті Jyllands-Posten і викликали хвилю протестів у мусульманському світі. По тому він не раз друкував власні карикатури проти ісламістів.

XS
SM
MD
LG