Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії кандидат від опозиції перемагає на виборах президента – екзит-пол


Кандидати на посаду президента Хорватії Іво Йосипович (л) і Колинда Ґрабар-Китарович (п), Загреб, 4 січня 2015 року
Кандидати на посаду президента Хорватії Іво Йосипович (л) і Колинда Ґрабар-Китарович (п), Загреб, 4 січня 2015 року

У Хорватії опитування на виході з дільниць для виборів президента, друге коло яких відбулося в неділю, свідчать про можливу перемогу кандидата від опозиції Колинди Ґрабар-Китарович.

За цими даними, вона отримує майже 51 з половиною відсотка голосів виборців проти понад 48 з половиною відсотків чинного президента Іва Йосиповича, який змагався за другий термін.

У першому колі, що відбулося наприкінці минулого місяця, 46-річна Колинда Ґрабар-Китарович була другою, відставши від чинного президента з невеликим відривом.

57-річний Іво Йосипович останнім часом втрачав підтримку через дедалі менш популярне правління партії, яку він представляє, – лівоцентристської Соціал-демократичної партії Хорватії.

Ґрабар-Китарович, колишня міністр закордонних справ і посол у США, яка також працювала помічником генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії, є висуванцем правоцентристського консервативного Хорватського демократичного союзу.

Посада президента в Хорватії передбачає дуже мало повноважень – зокрема, голова держави навіть не має права ветувати закони, хоча має певний вплив на зовнішню й оборонну політику. Але результат нинішніх виборів, якщо перемога Ґрабар-Китарович підтвердиться, поліпшить перспективи демсоюзівців у парламентських виборах, що мають відбутися наприкінці року.

Хорватія, яка позаминулого року вступила до Європейського союзу, останні шість років перебуває у стані економічної рецесії.

XS
SM
MD
LG