Доступність посилання

ТОП новини

США кажуть, що не мають надійної інформації про причетність «Аль-Каїди» до терактів у Парижі


Ерік Голдер, архівне фото
Ерік Голдер, архівне фото

Міністр юстиції США Ерік Голдер заявив у неділю, що Сполучені Штати Америки наразі не мають вартої довіри інформації, яка свідчила б про причетність мережі «Аль-Каїда» до нападів ісламістів у Франції, внаслідок яких загинули 17 людей.

Виступаючи в ефірі американського телеканалу ABC з Парижа, він заявив, що наразі неможливо твердо визначити, яка організація відповідальна за це.

В іншому інтерв’ю, американському телеканалові CBS, він висловив стурбованість із приводу можливості нападів у США ісламістів-одинаків, які не належать ні до яких організацій, але беруть собі натхнення з дій «Аль-Каїди» чи її підрозділів.

Голдер у Парижі представляв США на Марші єдності пам’яті жертв ісламістів.

Нападники, які вчинили свої теракти раніше цього тижня, перед тим, як були вбиті в перебігу поліційних операцій, заявили французькому телеканалові BFM TV про належність до ісламістських угруповань. При цьому один із них, який здійснив напад на редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo, заявив, що пов’язаний із єменським підрозділом мережі «Аль-Каїда» і отримав вказівки про свій напад від цього угруповання. Інший, який захопив заручників у єврейській крамниці, зі свого боку, заявив, що належить до угруповання «Ісламська держава» і отримував вказівки від нього. Тим часом не ясно, наскільки правдиві обидві заяви. Угруповання «Ісламська держава» і мережа «Аль-Каїда» нині ворогують.

7 січня троє нападників убили 12 людей, із них 8 журналістів, у редакції газети «Шарлі Ебдо» в Парижі, вигукуючи ісламістські гасла й заявляючи, що це «помста за пророка» – видання раніше кілька разів публікувало карикатури на пророка Магомета й інші, що висміювали ісламістів. 8 січня інший нападник вбив у Парижі жінку-поліцейського. 9 січня, як вважають, цей же нападник, пов’язаний із першими, захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі, при цьому загинули чотири людини. Того ж дня поліція внаслідок штурму ліквідувала і цього, і двох із нападників на журналістів.

XS
SM
MD
LG