Доступність посилання

ТОП новини

Україна може виробляти більшість деталей для безпілотників – волонтер


Безпілотників мілітарі-стандарту в Україні не виробляють, але для цього є потенціал

Яна Борщ

Волонтери в Україні постачають у зону АТО не лише одяг чи харчі – для українських військових ініціативні благодійники створюють навіть апарати повітряної розвідки – безпілотники. Такі самостійно зібрані дрони – хоч і не доскональний апарат мілітарі-стандарту, але дозволяють виконувати базові військові завдання і коштують дешево, порівняно з безпілотниками іноземного виробництва.

Якісних безпілотників мілітарі-стандарту в Україні не виробляють, тож тут на допомогу українському війську приходять волонтери, говорить координатор організації «Нова країна» Максим Левківський. Він каже: дрони, виготовлені активістами-благодійниками, за характеристиками та співвідношенням ціна-якість – це найкраще, що можна використовувати за таких умов. Середня собівартість такого самостійно змайстрованого апарату – близько 10 тисяч доларів, за ці гроші на ринку взагалі неможливо купити дрон, здатний виконувати військові завдання, розповідає Максим Левківський.

Водночас, за його словами, Україна має потенціал виготовляти власні безпілотники.

«Більшу частину того, що треба для безпілотників, Україна вже може виробляти. Є деякі речі, якісь датчики чи мікрочіпи, які треба буде закуповувати за кордоном, але з цими закупками немає проблем. Корпуси, двигуни, лопатки, електроніку, шифрування і навіть значну частину оптики в Україні вже виробляти можуть», – говорить Левківський.

Воєнні апарати коштують десятки, а то й сотні тисяч доларів

Нині безпілотники збирають волонтери у Дніпропетровську, Харкові, Києві, Львові та Миколаєві, розповідає активіст організації «Крила народного тилу» Валентин Гриб. Ініціативні громадяни закуповують або деталі, або вже готові цивільні дрони і модифікують їх для використання у воєнних умовах – це дозволяє заощадити кошти.

Якщо апарат має право називатися воєнним, він буде коштувати десятки, а то й сотні тисяч доларів. Те що робимо ми, це в стрибку десь 30 тисяч доларів
Валентин Гриб

«Нам на ці безпілотники треба вішати камеру з зумом, тепловізори. І якщо наш апарат з тепловізором буде коштувати 10-16 тисяч доларів, то воєнні ізраїльські, американські чи російські можуть коштувати 100-150 тисяч доларів. Якщо апарат має право називатися воєнним, він буде коштувати десятки, а то й сотні тисяч доларів. Те що робимо ми, це в стрибку десь 30 тисяч доларів, це апарати літакового типу», – розповідає волонтер.

Поки у військах нової техніки немає

За словами активіста волонтерського руху «Армія SOS» Юрія Касьянова, на озброєнні української армії нині – переважно реактивні безпілотники виробництва ще часів Радянського союзу.

Це любительські апарати, які роблять волонтери і передають у війська або самі приїжджають і експлуатують там, на місці. Держава, наскільки я знаю, такі закупки або вже зробила, або вони плануються
Юрій Касьянов

«Інші апарати, що використовуються, – це любительські апарати, які роблять волонтери і передають у війська або самі приїжджають і експлуатують там, на місці. Держава, наскільки я знаю, такі закупки або вже зробила, або вони плануються, але поки у військах нової техніки немає», – говорить він.

Офіційних даних щодо кількості і походження безпілотних літальних апаратів поки не оприлюднено – Міністерство оборони пообіцяло надати цю інформацію у відповідь на запит. Командир добровольчого батальйону «Миротворець», народний депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук розповів Радіо Свобода, що його батальйон свого часу придбав цивільний дрон іноземного виробництва, бо відповідних апаратів повітряної розвідки у зоні бойових дій Україна не виробляла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG