Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: у Берліні можуть ухвалити «основу для обговорення» в Астані


Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

За результатами сьогоднішньої зустрічі в Берліні у «нормандському форматі» може бути підготовлений документ, який стане «основою для обговорення» очільників Німеччини, Росії, Франції й України. Про це Радіо Свобода заявив речник МЗС України Євген Перебийніс.

«Ми будемо намагатися досягти у Берліні відповідних домовленостей з країнами «Нормандської четвірки» з тим, щоб вийти на конкретні результати, які би дозволили виконати мирний план, прописаний у Мінському протоколі. Сподіваємось, що за результатами зустрічі вдасться вийти на спільний документ, який міг би бути основою для обговорення лідерами чотирьох держав», – відзначив Перебийніс.

За його словами, Україна на берлінській зустрічі, як і раніше, вимагає виконання мінських домовленостей для врегулювання конфлікту на Донбасі усіма його сторонами. Мова іде про повне припинення вогню усіма сторонами, відвід важкої військової техніки, звільнення заручників.

«Ключем до розв’язання ситуації є неухильне і повне виконання усіма сторонами мінських домовленостей», – наголосив речник МЗС.

Зустріч керівників чотирьох держав «Нормандської четвірки» може відбутися в Астані (Казахстан) 15 січня.

10 січня канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила президенту Росії Володимиру Путіну, що для проведення зустрічі в Астані потрібний прогрес у реалізації домовленостей, досягнутих у Мінську у вересні.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що він поїде до Астани тільки за умови, що є шанс на просування вперед у розв’язанні кризи.

XS
SM
MD
LG