Доступність посилання

ТОП новини

Повідомлень про порушення перемир’я дедалі більше – ОБСЄ


Боєць добровольчого батальйону «Правий сектор» відстрілюється від нападу сепаратистів на село Піски неподалік Донецького аеропорту, фото 3 січня 2015 року
Боєць добровольчого батальйону «Правий сектор» відстрілюється від нападу сепаратистів на село Піски неподалік Донецького аеропорту, фото 3 січня 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила сьогодні, що спостерігачі її Спеціальної моніторингової місії в Україні інформують із зоні конфлікту на сході країни про помітне збільшення числа повідомлень про порушення режиму припинення вогню.

За інформацією ОБСЄ, вчора співголови штабу Спільного центру контролю і координації, генерали Збройних сил України і Росії, заявили спостерігачам, що за попередні 48 годин, тобто протягом п’ятниці й суботи, повідомлень про порушення перемир’я надійшло значно більше, ніж раніше, а саме 72 за п’ятницю і 111 за суботу. При цьому по 39 порушень в обидва ці дні відбулися біля Донецького аеропорту.

Позавчора спостерігачі місії самі були присутні біля Донецького аеропорту й зауважили там обстріли з важких мінометів і артилерії та реактивних систем залпового вогню «Град» із обох сторін. Вони зателефонували до штабу Спільного центру контролю і координації й попросили втрутитися, черговий офіцер зв’язався з командирами українських і сепаратистських сил на місці, але обстріли не припинилися, і спостерігачі поїхали геть.

Крім того, вчора мешканці кількох захоплених сепаратистами чи «нейтральних» населених пунктів скаржилися спостерігачам ОБСЄ, що їх не пускають на контрольовані владою України території без перепустки, а вони не знають, де і як її отримати.

У кількох попередніх звітах спостерігачів ОБСЄ вони вже теж повідомляли про посилення бойових дій під час оголошеного «режиму тиші» також і попередніми днями.

Про те саме заявляють і українські силовики. Зокрема, сьогодні в Раді національної безпеки і оборони заявляли, що ситуація в зоні антитерористичної операції має тенденцію до подальшого загострення через активізацію бойових дій із боку сепаратистів, а у штабі АТО повідомили про 58 обстрілів сепаратистами позицій українських військ уже за сьогодні, від ранку до 18-ї години.

XS
SM
MD
LG