Доступність посилання

ТОП новини

У черзі за біометричними паспортами


Державна міграційна служба почала приймати документи для видачі українцям біометричних паспортів. Київ, 12 січня 2015 року
Державна міграційна служба почала приймати документи для видачі українцям біометричних паспортів. Київ, 12 січня 2015 року

Із 12 січня українці масово почали нести документи для біометричних паспортів

Київ – У понеділок, 12 січня, українці отримали змогу подавати документи для отримання біометричного паспорту. Новий документ виглядає, як старий. Це та ж синя книжечка на 32 сторінки, але з чіпом, в якому містяться біометричні ідентифікатори: оцифровані підпис та овал обличчя і відбиток пальця. Видається паспорт із «біометрикою» на 10 років, а для дітей – на 4 роки. Втім, повноцінно діяти він почне лише після запровадження безвізового режиму з ЄС.

У відділках міграційної служби – ажіотаж. Люди із самого ранку займають чергу, щоб подати документи та одними з перших отримати паспорт європейського зразка. До одного зі столичних відділень Людмила з чоловіком прийшли в понеділок ще о 8:30 і отримали 94-й номер у черзі. Втім, жінка вважає, що їй пощастило, адже в черзі здати документи для оформлення біометричного паспорту, окрім неї, ще 200 осіб.

«Я зовсім не хотіла його оформляти, але оскільки прийшла з чоловіком, подумала, що зроблю за компанію. Добре, що гроші були», – каже жінка.

Все, що потрібно – це сфотографуватися, поставити електронний підпис та пройти дактилоскопування, тобто зняти електронні відбитки пальців. Втім, як і для тих, хто хоче подати документи, так і для тих, хто їх приймає, нова процедура поки дещо екзотична. Комусь не з першого разу вдається правильно притиснути палець до спеціальної поверхні, комусь – відтворити свій підпис вже не в паперовому, а електронному вигляді, а комусь взагалі порозумітися з новою «розумною» технікою, яка через це зависає.

Українці стали в черги за біометричними паспортами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00


Із 12 січня в Україні у тестовому режимі почали діяти 30 робочих місць для прийому документів із «біометрикою» – п’ять у Києві і по одному в кожному обласному центрі. А вже з середини лютого їхня кількість збільшиться ще на 606. Принаймні про це напередодні запевнив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

518 гривень замість 170

Друкують паспорти з чіпом на державному підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна», а коштує він 518 гривень 15 копійок (Калькуляція вартості біометричного паспорта виглядає як 261 гривня (15 євро за курсом на 29.12.2014) + державне мито 170 гривень + вартість реєстраційних послуг 87,15 гривні). Зекономити можна на відчутності чіпу. Паспорт без нього коштуватиме 461,15 гривні. Якщо ж документ отримати потрібно швидше (за сім днів), доведеться викласти трохи більшу суму (775 гривень). Деякі фахівці вже назвали ціну біометричного паспорту зависокою і встигли нагадати про рішення Верховного суду України від 3 грудня 2013 року, де зазначено, що єдиним легітимним платежем за закордонний паспорт є державне мито (тобто 170 гривень), а вимагання інших платежів є протиправним.

Іншим зауваженням до процедури є Єдиний державний демографічний реєстр, створення якого вимагає мільярдних інвестицій. Це не лише суперечить Конвенції про захист прав особи при автоматизованій обробці персональних даних, але й несе ризик, що інформація опиниться у злочинців або її недобросовісно використовуватимуть правоохоронці, кажуть експерти. Натомість керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько переконує українців у зовсім протилежному.

«Ці дані вже збиралися раніше. Вони передаються захищеними каналами зв’язку до центральної бази даних. А вона є захищеною, тож людям нема за що переживати», – запевнив він.

Країни, де видають або збираються видавати біометричні паспорти
Країни, де видають або збираються видавати біометричні паспорти

Головним мотивом для запровадження нового типу офіційних документів для світу стала необхідність захисту від тероризму (після 11 вересня 2001 року у США). Однак для українців біометричний документ означає крок назустріч безвізовому режиму.

За даними Всесвітньої організації цивільної авіації (ICAO), біометричні форми посвідчення особи запроваджені у понад 90 державах світу.

У травні цього року на саміті ЄС у Ризі Україна може отримати чітку дату початку дії безвізового режиму між Україною та ЄС. За найоптимістичнішими прогнозами, реальний безвізовий режим із Євросоюзом зможе запрацювати не раніше осені 2015 року, але для цього громадянам України потрібно буде мати біометричні паспорти.

Порошенко вже похвалився своїм біометричним паспортом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG