Доступність посилання

ТОП новини

Стрєлков мобілізує охочих померти на Донбасі? (Огляд преси)


Нині російські найманці йдуть на неоголошену війну, а вбитих ховають без почестей

Колишній лідер бойовиків на Донбасі Ігор Гіркін (Стрєлков) закликав керівництво Росії визнати, що вона є стороною, яка воює в Україні. Гіркін намагається мобілізувати людей, які хочуть померти героями у боротьбі за славу «Новоросії», наголошує експерт «Газети по-українськи». Нині ж російські найманці йдуть на неоголошену війну, а вбитих ховають без почестей. Навіщо ж гинути за країну, яка не визнає, що ти воюєш? – запитує газета. До того ж Москва зараз опинилася перед загрозою масштабної фінансової кризи. Певні групи людей намагаються наперед поділити спадок Путіна. Йде підкилимна боротьба за владу після нього. Гіркін (Стрєлков) – один із духовних лідерів озброєних людей усередині Росії. Має вплив на маргінальні групи. Тому гратиме в політичній площині. Нині виконує роль потенційного конкурента Путіна. Як варіант, може бути рушійною силою під якогось кандидата в президенти Росії.

В новому році Верховна Рада має зробити кілька важливих кроків, наголошує газета «День». По-перше, вона має виправити свої минулорічні помилки, які в інакшому разі будуть нависати над рейтингами депутатів. Зокрема, треба вичитати тексти бюджетного та податкового кодексів, зняти неузгодженості, допрацювати бюджет. Також треба внести зміни щодо оподаткування тих чи інших об’єктів, адже документи з цього приводу, на думку журналістів, були очевидно сирими. По-друге, народні депутати мають подбати про те, щоб виконувати свої депутатські обов’язки, а не вирішувати бізнесові та політичні амбіції. Про інші необхідні зміни в парламенті видання розповідає в статті «Чи уникне Рада долі бізнес-клубу?».

Із реформами, яких Україна очікує понад 20 років зволікати більше не можна, наголошує «Газета по-українськи». Досі їх не було, бо політики завжди мислили категоріями наступних виборів і боялися непопулярних кроків. Та й якісно нова, реформована країна вкрай невигідна для ментально пострадянських політиків. Адже це суттєво змінює сенс перебування при владі, бо стає більше прозорості й підзвітності і складно й небезпечно красти. Саме через це, як можуть, відкараскуються від реформ і нинішні керманичі. Однак нинішня ситуація особлива. Якщо влада не почне діяти, то випише собі квиток в один кінець. Видання наголошує, що нереформована Україна є надзвичайно зручним суперником для Кремля. Тому ті, хто опирається докорінним змінам або саботує їх, є добрими союзниками Путіна, наголошує видання.

Газета «Сегодня» пропонує п’ятірку кроків, які допоможуть Україні подолати економічну кризу. Насамперед, це – різке зниження корупції. Що дасть поштовх розвитку економіки, бо з вартості товарів і послуг піде корупційна складова – хабарництво дрібних чиновників за виконання своїх обов’язків (видачу дозволів, зниження кількості перевірок), а також крадіжка казенних грошей великими чиновниками, які контролюють бюджетні потоки. Також, на думку експертів видання, державі потрібно нарощувати обсяги експорту, створити сприятливий інвестиційний клімат, втілити реформу місцевого самоуправління і зупинити війну в Донбасі. Про те, чому і як це потрібно зробити йдеться в статті «ТОП-5 способів вийти з економічної кризи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG