Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила за основу законопроекти про реформування судів


Верховна Рада України ухвалила за основу президентський законопроект про забезпечення права на справедливий суд.

Документ передбачає регламентування незалежного оцінювання професійного рівня судді, від результатів якого залежатиме його подальша кар’єра, а також визначає підстави та порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, запровадити вісім видів дисциплінарних стягнень, визначити чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень.

Крім того, проектом пропонуються внести зміни в організацію та порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка діятиме у складі кваліфікаційної і дисциплінарної палат і уточнити вимоги до членів комісії, їх права і обов’язки.

Також парламентарі ухвалили за основу проект закону про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» та інших законів щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів.

Авторами цього закону група народних депутатів на чолі з віце-спікером Оксаною Сироїд.

Зокрема документ пропонує ліквідувати систему судів загальної юрисдикції, які спеціалізуються на розгляді господарських справ, додатково створити окружні суди з розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшити кількість адміністративних посад у судах.

Проектом також передбачається ліквідувати інститут допуску справи до провадження у Верховному суді України, розширити повноваження ВСУ.

XS
SM
MD
LG