Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада звернулася до Меркель, Олланда, Путіна та ПАРЄ щодо звільнення Савченко


Депутати проголосували за звернення до світових лідерів з приводу Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Депутати проголосували за звернення до світових лідерів з приводу Савченко

Верховна Рада України ухвалила звернення до канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда та президента Росії Володимира Путіна щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Росії народного депутата України восьмого скликання Надії Савченко.

За це проголосували 304 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

У зверненні зазначається, що Рада розраховує на міжнародну солідарність та підтримку і звертається до Меркель, Олланда та Путіна як до лідерів країн, які будуть брати участь в зустрічі з врегулювання ситуації на Донбасі у «нормандському форматі», із закликом невідкладно вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення Савченко, а також звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших громадян України, які всупереч їхній волі протиправно утримуються на території Росії.

Згідно з постановою, також доручається МЗС України поінформувати Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції та Росії про зміст цього звернення.

Крім того, Верховна Рада ухвалила звернення до ПАРЄ щодо Надії Савченко. Народні депутати закликають ухвалити на найближчій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбудеться 26-30 січня 2015 року, резолюцію із закликом до звільнення Савченко, Сенцова та інших громадян України, які протиправно утримуються на території Росії.

Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Раніше, у листопаді 2014 року, Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Держдуми Росії та президента Росії Володимира Путіна щодо звільнення української льотчиці Надії Савченко.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина».

25 грудня 2014 року Верховна Рада України делегувала українську льотчицю Надію Савченко до складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Як повідомила в ефірі Радіо Свобода сестра української льотчиці Віра Савченко, Надія вимагає звільнити її до 26 січня, коли має відбутися засідання ПАРЄ. Якщо її не випустять на волю, це створить прецедент в історії Ради Європи, коли одна з країн-членів, Росія, тримає в ув’язненні делегата іншої країни.

13 грудня 2014 року Надія Савченко розпочала голодування.

Українська льотчиця і народний депутат у понеділок пояснила, чому вирішила продовжити голодування. Її лист у своєму Twitter опублікував російський адвокат Микола Полозов.

«Я вирішила боротися єдиним доступним мені методом – голодуванням. Своїм протестом – голодом – я хочу добитися здорового глузду від російської влади і совісті від Слідчого комітету Росії. Є безперечні докази моєї непричетності і невинності у тих злочинах, в яких мене звинувачують. Що їм ще потрібно?» – написала вона.

Рішення голодувати вона ухвалила самостійно, додала Савченко.

«Дала слово: «До дня повернення мене до України або до останнього дня життя в Росії!» – І назад його не візьму, інакше чого будуть варті мої слова! Я витримаю! Дякую, що вірите в мене!» – наголосила вона.

На цю ж тему:

05.01.2015
У світі почався твітер-шторм на підтримку звільнення Надії Савченко

13 грудня українська льотчиця розпочала голодування на знак протесту проти свого утримання під вартою далі
XS
SM
MD
LG