Доступність посилання

ТОП новини

Вчені-україністи Чехії спростувують заяву президента Земана про Бандеру


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

Чеські вчені-україністи оприлюднили чергового відкритого листа на адресу президента Чехії Мілоша Земана після його звернення до вчених, де Земан ставить під сумнів їхні знання про Степана Бандеру.

«Чи відомий вам вислів Бандери «Вбий кожного поляка віком від 16 до 60 років?» Якщо ви його не знаєте, ви не є україністами», – написав чеський президент.

«На жаль, маємо сказати, що Степан Бандера ніколи цієї заяви не робив. Історики приписують авторство цього висловлювання Дмитру Клячківському, командиру українського націоналістичного опору на Волині, якого вважають ініціатором етнічних чисток», – написали україністи.

Вони нагадують, що УПА не була «ідеологічним монолітом» і навіть серед її членів вбивства за етнічною ознакою сприймалися неоднозначно. Однак, наголошують чеські вчені-україністи, що не намагаються виправдати жодних злочинів, скоєних членами УПА.

Вчені у своєму листі до Земана також нагадують, що український президент Петро Порошенко у грудні 2014 року попросив перед парламентом та президентом Польщі вибачення у польського народу.

«На жаль, ми маємо констатувати, що у той час, коли український і польський народи намагаються переступити через історичні образи, ви караєте українців за гріхи минулого, у той час як ви самі (застосовуєте подвійні стандарти – ред.) до вбивств і вигнань, які відбувалися у Чехословаччині після війни», – написали вони.

Нового відкритого листа підписали вісім вчених, серед них історики та соціолог.

Раніше, 4 січня, президент Чехії Мілош Земан розкритикував Степана Бандеру, коли порівняв його портрет із німецьким нацистом Рейнгардом Гейдріхом, який урядував у Чехословаччині в часи Другої світової війни.

Посольство України в Чехії у відповідь заявило, що Степан Бандера є для більшості українців «символом боротьби за свободу і незалежність» України.

XS
SM
MD
LG