Доступність посилання

ТОП новини

США: напади в Україні здійснюють сепаратисти, яких підтримує Росія


Донецький аеропорт після останніх обстрілів: диспетчерської вежі більше немає, 13 січня 2015 року
Донецький аеропорт після останніх обстрілів: диспетчерської вежі більше немає, 13 січня 2015 року

Останні напади в Україні, на пасажирський автобус під Волновахою і на аеропорт Донецька, вчинили «сепаратисти, яких вочевидь підтримує Росія», заявила сьогодні речниця Державного департаменту США Марі Гарф.

За її словами, США засуджують невпинні напади сепаратистів на сході України, які «намагаються захопити нові території на порушення Мінських домовленостей».

Здійснені сьогодні «лихі й неодноразові напади» на Донецький аеропорт і обстріл автобуса, внаслідок якого загинули й поранені цивільні, є «лише останніми з кричущих порушень зобов’язань, які взяли на себе підтримувані Росією сепаратисти», додала вона.

Речниця Держдепартаменту наголосила, що Росія має вжити рішучіших кроків, щоб припинити насильство і відновити суверенітет України.

Раніше сьогодні відбувалися особливо інтенсивні обстріли Донецького аеропорту, частину якого далі утримують українські війська. Зокрема, внаслідок обстрілів знищена диспетчерська вежа, напівзруйнований силует якої тривалий час був символом аеропорту.

Також сьогодні внаслідок обстрілу з установок «Град» українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи, здійсненого з захопленого сепаратистами міста Докучаєвська на Донеччині, загинули, за даними на цей час, 11 і були поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Число загиблих іще може зрости. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею «терористичний акт».

За її даними, бойовики угруповання «ДНР», достовірно знаючи, що автошляхом «Донецьк – Маріуполь» переміщуються лише цивільні особи та не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів.

А прес-центр антитерористичної операції наголосив, що в місцевості, де внаслідок обстрілу з «Градів» загинули й поранені пасажири рейсового автобуса, відсутні позиції підрозділів українських військових. «Тому подія яскраво свідчить про те, що терористи свідомо відкрили вогонь по мирних мешканцях», – заявив речник АТО Леонід Матюхін.

Водночас у «ДНР» тепер твердять, що непричетні до обстрілу. Зокрема, представник «ДНР» Андрій Пургін заявив, що бойовики «ДНР» не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував «у глибокому українському тилу». За його словами, місце інциденту – «дуже далеко від лінії зіткнення». Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

Ці заяви пролунали після того, як спершу сепаратисти вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати – так само, як це було після збиття малайзійського авіалайнера минулого літа.

Президент Петро Порошенко, реагуючи на трагедію, заявив, що «ці смерті – на совісті об’єднаної «деенерівсько-еленерівської» банди та тих, хто за нею стоїть, із чиїх рук вона годується, хто її озброює, муштрує та надихає на криваві злочини». Але він, на відміну від США, не сказав, хто саме стоїть за сепаратистами.

В Україні і на Заході звертають увагу, що Росія й підтримувані нею сепаратисти і не починали виконувати значну частину Мінських домовленостей, зокрема, про повернення Україні контролю над кордоном чи про виведення з території України великої кількості російських військових і російських озброєнь.

XS
SM
MD
LG