Доступність посилання

ТОП новини

«Треба відновити можливість ядерної відповіді» проти Росії – екс-посол Чехії у Москві


У Чехії заговорили про «позитивні моменти» Холодної війни

Як бачить Захід війну Росії проти України? Чи готове НАТО дати відсіч Москві на Балканах? Як розвернути Путіна з України без ядерної війни? Про це, а також про особливості російської військової політики поділився в інтерв’ю Радіо Свобода колишній міністр оборони Чеської Республіки та екс-посол у Москві Любош Добровскі.

– Пане Добровскі, Ви пам’ятаєте російські – радянські – танки у Празі. Чи можна, на Вашу думку, говорити про паралелі між окупацією Чехословаччини у 68-му і України Росією зараз?

– Не зовсім.

– Чому?

– Зараз це все дуже складно для Європи. Насамперед, тому що Москва не визнає присутності своїх військ на території України. Усі про це знають, але довести це важко. Коли нас окупувала Москва тоді, весь Захід залишив нас, як жертву Москви. А зараз Захід дуже обережно, хоч і неефективно, але усе ж намагається дати знати Москві, що він проти таких її агресивних дій.

– На Вашу думку, цього достатньо?

Захід має одну величезну можливість вислати на допомогу Києву свої війська. Але буде війна. Світова війна! І кожна зі сторін має ядерне озброєння

– Звісно, ні. Але Захід має одну величезну можливість вислати на допомогу Києву свої війська. Але буде війна. Світова війна! І кожна зі сторін має ядерне озброєння. То ж, ми маємо задатися питанням: чи ми хочемо такого рішення? Чи ми будемо намагатися знайти інший спосіб. Може, повільніший, але без війни.

– Але ж так Росія тепер може весь світ лякати ядерною зброєю. Потім захопити Балкани, наприклад. Сказати, що от, якщо ви не...

Це війна Росії проти України. Ми, на Заході, це відчуваємо, як війну проти Європи взагалі

Я з вами цілком згоден! Це війна Росії проти України. Ми, на Заході, це відчуваємо, як війну проти Європи взагалі. Відчуваємо! Але я розумію політиків, коли вони вирішують цю проблему дуже обережно. Тому що це загрожує розширенням війни. Треба домогтися того, щоб економічна слабкість Росії дійшла такого рівня, що пан Путін почне повертатися.

– А це можливо?

– Я думаю, що це можливо. Деякі позитивні результати вже помічаємо. Він вже не озброює новою зброєю цих сепаратистів. Зупиняє цю підтримку. Сепаратисти б’ються між собою, вбивають один одного.

– В одному зі своїх інтерв’ю, Ви говорили, що Росія розуміє лише мову сили. Чому?

– Звичайно, вона розуміє лише мову сили! Тому що на силі закладена вся ця держава. Усю власну історію вона розвивалася лише силою. І якщо Захід зараз намагається послабити цю силу – це єдиний вихід, хіба ні? Інакше війна! І навіть чеський уряд, який дуже не хотів приєднуватись до європейських санкцій (проти Росії – ред.), – також, зрештою, приєднався.

– Чому чеський уряд не хотів приєднуватися до санкцій? Чехи же пам’ятають про російські війська у Празі.

– Не хотів саме тому, що уряд під сильним впливом наших торговельних кіл та інвесторів, просто капіталістів. Наша промисловість дуже залежить від експорту. Не скажу в цифрах конкретно, але якщо припинять експортувати до Росії, то буде зростати безробіття. Вони цим відкрито погрожують уряду!

– А якщо Росія потім з військами прийде до Чехії? Не буде безробіття?

– (Сміється) Ви ставите питання, які я також ставлю своєму уряду. Виявляється, що проблема в тому, що наш пан президент не вірить у те, що війська Російської Федерації могли би продовжувати свій похід на Захід – через Україну, через Словаччину і на територію Чехії.

– А Ви вірите?

– Я? Я вірю. (Посміхається). Звичайно.

– Ви були міністром оборони Чехії і послом в Росії… Згідно Вашого досвіду, чи можливо, щоби Росія справді пішла військами на Чехію?

Вони вигадали новий тип війни – за допомогою п’ятих колон і за підтримки величезної пропаганди

– Піти далі – це, звичайно, мрія пана Путіна і ще низки осіб. Але вони зараз не в тому стані, щоби це зробити. Ні, у жодному випадку! Для цього їхня армія не готова. Вони вигадали новий тип війни – за допомогою п’ятих колон і за підтримки величезної пропаганди. Ця російська пропаганда, вона посилена останнім часом якимось незрозумілим антиамериканізмом, який захоплює Європу. Можливо, підсилений він помилками американської зовнішньої політики і безрезультатними війнами в Іраку, ситуацією довкола Ірану, тим, що відбувається в Сирії. Окрім того, молоді соціалісти! І не лише в нашій країні. Вони є носіями цього антиамериканізму. Чому? Відповідь на це питання можуть дати фахівці з соціології, які, на жаль, поки що відповідей на це питання не дають.

– В одному з інтерв’ю Ви критикували НАТО...

– Я – ні.

– В інтерв’ю чеському виданню Hospodářské Noviny понад 4 роки тому. Ви говорили, що НАТО на той момент, понад 4 роки тому має занадто слабку армію. І якщо коли-небудь Росія створить можливість збройного конфлікту, то НАТО не зможе протистояти.

– (Сміється) Так-так. Це йшло від того, що я свого часу поставив запитання генеральному секретарю НАТО – після російсько-грузинської війни. Що буде НАТО робити, якщо Росія – режим Путіна – зробить так само, що зробив у Грузії. І зробить це, скажімо, у Балтії. На це він мені відповів: «Цього вони не зроблять». Я перепитав ще раз: «А що, якщо суто теоретично припустити? Чи має НАТО на такий випадок оперативні плани?» Але він повторив так само: «Цього вони не зроблять». Із цього вийшло моє переконання, що НАТО – тоді – не мало жодних уявлень про те, що робити в такому випадку.

А зараз?

– Зараз НАТО у значно кращому стані. І навіть наша армія відпрацьовувала спільні маневри, щоби бути готовою дати відповідь таким гіпотетично можливим нападам з боку російської армії проти Балтії. Зараз НАТО має уявлення, що робити. А я певен, що таким превентивним заходом може бути наведення страху на агресора.

– Як навести страх на Росію?

Думаю, що існує така можливість – відновити ймовірність ядерної відповіді. Вона виявилася дуже ефективної у часи періоду, який ми називаємо Холодною війною

– Я, наприклад, думаю, що існує така можливість – відновити ймовірність ядерної відповіді. Вона виявилася дуже ефективної у часи періоду, який ми називаємо Холодною війною.

– Тобто, Ви маєте на увазі, не використовувати цю зброю, а просто показувати Росії, що вона є?

– Так! Так! Я думаю, – звичайно, про мене потім скажуть, що я «релікт Холодної війни», що деякі моменти Холодної війни були дуже корисними. Тому що під час цього всього періоду на території Європи не було жодних воєн. А як-тільки ми почали говорити про те, що Холодна війна закінчилася, що ми стали неймовірними в сенсі військової сили, то після певної консолідації Росії, яка вдалася Володимиру Путіну, вони почали просувати свою агресію.

– Чи можна говорити про агентуру Росії в Чехії, про активну російську пропаганду?

– Російська пропаганда дуже сильна тут. На території Чехії живе приблизно 30 тисяч російських іммігрантів. Більша частина цієї меншини – під сильним впливом російського посольства у Чехії, російської пропаганди. Крім того, вони отримують підтримку від тієї соціальної групи в Чехії, яка залежить від своєї торгівлі на російському ринку. Про це я вже казав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG