Доступність посилання

ТОП новини

Найвпливовіша партія Європарламенту наполягатиме на санкціях та «атомному» ембарго для Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

У середу і четвер «українське питання» – серед головних на порядку денному в Страсбурзі

Страсбург – Євросоюз не повинен послаблювати санкцій щодо Росії до повного виведення її військ і техніки з України та чіткого дотримання нею мінських зобов’язань. За це, а також за можливість обмеження доступу російських підприємств до міжнародних банківських операцій та ембарго в атомній сфері виступатиме найвпливовіша політична група Європарламенту – Європейська народна партія. Сьогодні ситуацію в Україні європейські депутати обговорюватимуть на пленарному засіданні. Завтра очікується голосування щодо чергової резолюції по Україні.

Хоча спільну резолюцію щодо ситуації в Україні європарламентарі ще обговорюють, головні політичні сили парламенту ЄС наголошують: санкції проти Росії повинні тривати, а в разі нового витка конфлікту навіть поглиблюватися. Така позиція групи «народників» Європарламенту.

Представники «зелених» та «лібералів» у розмові з Радіо Свобода звертають увагу на необхідність створення чогось на кшталт «генерального плану» для підтримки України. Одним із його елементів має стати донорсько-інвестиційна конференція.

Але найголовніше, звичайно, продовжувати тиск на Росію, каже естонський депутат від Європейської народної партії Тюне Келам.

«Ми закликаємо зберігати дію персональних та галузевих санкцій, доки Росія повністю, підкреслюю, повністю не виконає свої мінські зобов’язання, – каже він. – Зокрема, не здійснить повне виведення з України всіх своїх військ, незаконних угруповань і техніки. Ми також вимагаємо звільнення Надії Савченко».

Депутати ЄС звертають увагу на те, що європейські санкції виявилися навіть дієвішими, ніж очікували. І тепер не можна брати до уваги заклики низки політиків співдружності послабити ці обмеження.

В Україні не регіональний, а геополітичний конфлікт – євродепутат

«Нині, коли ситуація на Донбасі погіршується, не час для гнучкості чи поступок, адже мова йде не про регіональний, а геополітичний конфлікт, – каже естонський євродепутат. – На кону європейські цінності, тож ми мусимо твердо стояти на нашій позиції. Інакше ЄС втратить моральну довіру».

«На випадок погіршення ситуації в Україні обговорюються можливості розширення санкцій, – додає він. – Зокрема, в ядерному секторі та обмеження доступу Росії до системи Swift, що вдарить по її міжнародних банківських операціях».

Тюне Келам зауважує, що він особисто разом із колегами виступатиме за внесення до нинішньої резолюції цього пункту. Остаточна версія документа, що буде складена на основі пропозицій різних політичних фракцій Європарламенту, буде висунута на голосування у четвер.

Не виключено й те, що під час обговорень у Страсбурзі в середу лунатимуть і антиукраїнські виступи з боку так званих «друзів Путіна» – крайніх лівих та крайніх правих партій. Націоналістські партії деяких європейських держав, що після останніх виборів доволі широко представлені у Європарламенті, отримують не лише моральну, а й фінансову підтримку з Росії. Мова йде, зокрема, про французький «Національний фронт», який, як підтвердив у грудні його колишній голова Жан-Марі Ле Пен, нещодавно отримав від російських банків уже третій транш фінансової підтримки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG