Доступність посилання

ТОП новини

За порушення правил дорожнього руху водій голови ЛОДА втратить роботу?


«Приїхав голова ЛОДА, найвища посадова особа в області, куди я мав його везти, по загумінках?»

Львів – Громадські активісти продемонстрували, що закон може бути однаковим для всіх. Водій голови Львівської обладміністрації має не лише сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху, але й може втратити роботу. Хоча виконував вказівку начальства, припаркувавши службовий автомобіль у забороненому місці у Червонограді.

Це була перша робоча поїздка на посаді голови ЛОДА Олега Синютки у Червоноград і Сокаль. На двох службових автомобілях керівник області і голова Сокальської райадміністрації Олег Кожушко приїхали до приміщення міськради Червонограда. При цьому їхні водії порушили правила дорожнього руху: в’їхали під знак «В’їзд заборонено», перетнули суцільну лінію, припаркувались на пішохідному переході.

Активіст руху «Дорожній контроль» у Червонограді Віталій Винницький, який працює шахтарем, попросив водіїв переставити машини, бо порушують правила дорожнього руху, але у відповідь почув, що ті зупинились за вказівкою своїх керівників, а це, мовляв, влада.

«Водії досить агресивно запитували, хто я такий, чому ними командую і їм вказую, що мають звідси від’їхати. А міліція? Я подзвонив, і вони досить швидко приїхали», – розповів Віталій Винницький.

Працівники ДАІ Червонограда склади адміністративні протоколи на водіїв посадових осіб, але ті відмовились підписувати документ.

«Пояснили, що вони не погоджуються з порушенням, бо отримали вказівку туди заїхати, а від кого не сказали. Трохи ми хвилювались, як кожна людина, але склали протокол, бо це такі самі громадяни, як усі. Коли порушують правила, то має бути складений адмінпротокол», – наголосив інспектор ДАІ Червонограда Павло Швець.

Після приїзду інспекторів ДАІ водій голови ЛОДА від’їхав, а водій Сокальської райадміністрації відмовився. «Синютка вийшов із приміщення і шукав свій автомобіль», – каже Віталій Винницький.

Синютка змінить водія

Водії мають сплатити штраф по 255 гривень. Голова Сокальської райадміністрації Олег Кожушко пообіцяв, що з’ясує ситуацію і штраф буде сплачено. «Приїхав голова ЛОДА, найвища посадова особа в області, куди я мав його везти, по загумінках? Куди поставити машини, ми під’їхали під приміщення міськради, чи мали ставити машину за сто метрів?» – дивувався Олег Кожушко.

Тим часом очільник області Олег Синютка на своїй сторінці у соцмережі подякував громадським активістам за пильність, написав, що водій пояснив ситуацію і отримає догану. «Зрозуміло, працювати з ним надалі не буду. Цей випадок демонструє певну зневагу до правил, яку виявляють працівники незалежно від посади. Це треба викорінювати. І тут дуже потрібен контроль та інформація з боку громадськості».

«Закон має бути один для всіх. Це гарний приклад навіть для голови ЛОДА і райадміністрації», – говорить активіст руху «Дорожній контроль» у Червонограді Олександр Клімов.

Відтак водій голови ЛОДА, який виконував вказівку начальства, має не лише сам сплатити штраф, а ще залишиться без роботи або ж буде переведений на іншу посаду. А якби водій відмовився підвезти керівника під самісінькі двері міськради, пояснивши, що порушує правила, мовляв, далі пішки? Навряд чи він залишився б при своїй роботі?.. «Без активістів працівники ДАІ протокол не склали б, бо знають, що ми прийдемо у суд свідчити», – зауважив Олександр Клімов.

Правоохоронні органи очікує реформа і чистка. У майбутньому поліцейські мають бути непохитними до всіх, хто порушує закон, незалежно від посади. Та чи зможуть? «Треба, щоб працівник міліцїі був захищений, щоб не боявся, що його звільнять, що його покарають, випишуть догану, щоб мав права, а на сьогодні їх правоохоронець не має», – наголосив інспектор ДАІ у Червонограді Павло Швець у коментарі Радіо Свобода.

Громадські активісти переконані, що навіть повз дрібне порушення не можна проходити байдуже. Бо саме від позиції кожного громадянина залежатиме, якою буде країна.

Активісти за покарання водіїв-посадовців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG