Доступність посилання

ТОП новини

Керівників 62 державних компаній обиратимуть публічно – Абромавічус


Міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус
Міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус

Кабмін змінив порядок проведення конкурсів на посади керівників великих важливих державних компаній. Про це повідомив міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус.

За його словами, до таких держкомпаній уряд відніс компанії, в яких або активи перевищують 2 мільярди гривень, або річний оборот – півтора мільярда.

«Конкурс уже розпочався, на посаду директора «Укрзалізниці» вже є близько 200 кандидатів, на посаду гендиректора держпідприємства «Аеропорт «Бориспіль» – близько сотні кандидатів. Працюють рекрутингові агенції, зокрема Deloitte та IBS», – заявив міністр.

З усіх претендентів незалежна комісія обирає від 2 до 5 кандидатів, яких подають комітету по номінації.

За словами міністра, у комітеті буде 10 осіб, в тому числі 5 міністрів – економічного розвитку, фінансів, інфраструктури, енергетики та агрополітики.

«Плюс ще буде 5 експертів, які не мають нічого спільного із Кабміном. Наприклад, мій першій дзвінок – голові Європейського банку в Україні», – наголосив Абромавічус.

Комітет обирає одного кандидата, якого має затвердити уряд.

З 3374 державних компаній 62 є великими. По інших процедура призначення також змінилася – міністерство, якому підпорядковується підприємство, має призначити незалежну комісію, яка обере керівника.

Абромавічус також наголосив, що наступним кроком стане корпоратизація державних підприємств. Зокрема, необхідно створити наглядові ради та інститут незалежних директорів.

Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав великі державні компанії найбільш корупційною гілкою.

XS
SM
MD
LG