Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство солдатом Росії родини у Вірменії – не перший інцидент


Російський солдат Валерій Пермяков
Російський солдат Валерій Пермяков

Військовий зізнався у вбивстві 6 осіб. Правоохоронцям Вірменії його не видадуть

Ліліт Арутюнян, Ярослав Шимов

Російський солдат Валерій Пермяков, який служив на дислокованій у Гюмрі (Вірменія) 102-й російській військовій базі, зізнався у скоєному злочині – вбивстві шести членів однієї родини в одному з будинків у Гюмрі. Трагедія сталася в понеділок, а в ніч на вівторок Пермякова затримали прикордонники неподалік кордону з Туреччиною. Трагедія викликала шок у Вірменії – і нові питання щодо умов перебування російських військових у цій країні.

Валерій Пермяков, який був після затримання переданий командуванню військової бази, на якій служив, зізнався, що скоїв втечу з частини. За його словами, до будинку сім’ї Аветисянів Пермяков пробрався, тому що йому захотілося пити. Там солдат спочатку застрелив 51-річну господиню будинку, яка побачила його, а потім відкрив вогонь по членах сім’ї, які ще спали (все відбувалася рано-вранці). Нібито він боявся, що його побачать, і про його втечу стане відомо командуванню. ЗМІ повідомляють, що дворічна онучка господарів була заколота штик-ножем. Вижив лише наймолодший член сім’ї – семимісячний Серьожа Аветісян. Він перебуває в реанімації з ножовими пораненнями, стан хлопчика оцінюється як важкий.

Наймолодший член сім’ї – семимісячний Серьожа Аветісян
Наймолодший член сім’ї – семимісячний Серьожа Аветісян

У Гюмрі зараз перебуває спеціальна комісія з Москви. Її очолив заступник міністра оборони Росії Аркадій Бахін. Туди ж рано вранці прибув міністр оборони Вірменії Сейран Оганян, який зустрівся з російською делегацією. Зустріч відбувалася за зачиненими дверима, однак перед цим у бесіді з журналістами міністр оборони сказав, що інцидент не повинен бути політизований: «Сьогодні недоречно політизувати це і шукати погіршення наших відносин, адже наші відносини з Росією є на досить високому політичному рівні. Також на дуже високому рівні є наше військове співробітництво».

Зустріч заступника міністра оборони Росії Аркадія Бахіна (ліворуч) і міністра оборони Вірменії Сейрана Оганяна. Гюмрі, 13 січня 2015 року
Зустріч заступника міністра оборони Росії Аркадія Бахіна (ліворуч) і міністра оборони Вірменії Сейрана Оганяна. Гюмрі, 13 січня 2015 року

Генеральна прокуратура Вірменії у вівторок поширила заяву, в якій говориться, що питання про передачу Валерія Пермякова вірменській стороні не розглядається. При цьому заступник начальника поліції Вірменії Унан Погосян раніше не виключав, що розслідуванням справи про вбивство займуться саме вірменські правоохоронні органи. Тепер же прокуратура Вірменії заявляє, що Пермяков «перебуває під наглядом правоохоронних органів Російської Федерації». А перший пункт 61-ї статті російської Конституції забороняє видачу російських громадян іншій державі, зазначено в заяві. Щоправда, прокуратура наголошує, що вірменські та російські слідчі будуть тісно співпрацювати під час розслідування справи, а влада Вірменії буде «стежити за тим, щоб винні були покарані, відповідно до закону».

Проте у вівторок група активістів провела мітинг протесту біля посольства Росії у Вірменії – з вимогою притягнути до відповідальності командирів російської бази. Учасники акції також заявили, що російська військова база не є гарантом безпеки Вірменії, а навпаки, загрожує інтересам країни.

Як може солдат покинути базу озброєним? Весь командний склад повинен бути притягнутий до відповідальності, в тому числі і головнокомандувач Путін!

«Що це означає? Як може солдат покинути базу озброєним? Весь командний склад повинен бути притягнутий до відповідальності, в тому числі і головнокомандувач Путін!» – зазначила одна з протестувальниць.

Владна у Вірменії Республіканська партія, однак, не вважає за необхідне у зв’язку з трагедією в Гюмрі порушувати питання про доцільність присутності російської військової бази в країні. Лідер парламентської фракції цієї партії Ваграм Багдасарян, тим не менш, заявив Радіо Свобода, що після того, що сталося, посилиться контроль над російською базою.

«Мені здається, що контроль повинен бути посилений, потрібно бути більш пильними. Не випадково комісія, що приїхала з російського боку, і наш міністр оборони також перебувають в Гюмрі. Ці питання обговорюються для того, щоб таких подій більше не було», – сказав Багдасарян.

(У Вірменії демонстранти оточили російську військову базу у Ґюмрі)

У минулому з базою в Гюмрі вже було пов’язано кілька трагічних подій. Навесні 2013 року на російському танковому полігоні загинули, підірвавшись на міні, двоє дітей. Тоді багато говорилося про те, що полігон не був належним чином обгороджений, а російське командування повинно покарати винних. Чи було це зроблено, досі не відомо. У 1999 році двоє російських військових відкрили стрілянину на місцевому ринку, убивши двох і поранивши, за різними даними, від 9 до 14 осіб. Того разу нападники отримали тривалі тюремні терміни.

Нинішній підозрюваний, Валерій Пермяков, – 18-річний уродженець Чити. Товариші по службі оцінюють його позитивно. Водночас в російській пресі з’явилися повідомлення про те, що в минулому Пермяков страждав психічним розладом. Був призваний на військову службу півроку тому, раніше вже намагався втекти з частини. Сторінка солдата «ВКонтакте» прикрашена гаслом «Броня міцна, і танки наші швидкі».

Влада Вірменії не стала оголошувати траур у країні. Поки оголошено лише про скасування святкового концерту з нагоди Нового року за старим стилем, який традиційно відзначають у Вірменії. Концерт повинен був відбутися в центрі Єревана.

102-а російська військова база розташована у Гюмрі (колишній Ленінакан) із середини 1990-х років, згідно з договором між Вірменією та Росією. Вона оснащена, зокрема, зенітно-ракетними комплексами С-300В, великою кількістю танків, бронетехніки і артилерії. База включена до об’єднаної систему ППО країн, що входять в Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Служать в Гюмрі близько 5 тисяч російських військових.

За угодою між Росією і Вірменією, продовженою в 2010 році, 102-а російська база повинна залишатися в цій країні щонайменше до 2044 року.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG