Доступність посилання

ТОП новини

Захід засуджує обстріл автобуса під Волновахою, а Росія застерігає Україну


Обстріляний пасажирський автобус під Волновахою. 13 січня 2015 року
Обстріляний пасажирський автобус під Волновахою. 13 січня 2015 року

НАТО закликає Росію зупинити підтримку сепаратистів та спонукати їх виконувати Мінські домовленості

Світ засуджує обстріл пасажирського автобуса під Волновахою Донецької області, в результаті якого загинуло 13 людей, і закликає Росію зупинити підтримувати сепаратистів на Донбасі. Цей акт насилля засудили ЄС, США, ОБСЄ та НАТО. У Росії, своєю чергою, заявили, що занепокоєні посиленням напруження ситуації на Донбасі, але при цьому «застерегли» Київ «від повернення до силових сценаріїв».

Співчуття у зв’язку з загибеллю цивільних у результаті обстрілу пасажирського рейсового автобуса у Донецькій області висловив віце-президент США Джо Байден. У Державному департаменті США висловили занепокоєння зростанням активності з боку сепаратистів.

Ми засуджуємо продовження атак сепаратистів, які намагаються встановити контроль над новими територіями
Марі Гарф

«Ми засуджуємо продовження атак сепаратистів, які намагаються встановити контроль над новими територіями, порушуючи Мінські домовленості», – зазначила речниця Держдепартаменту Марі Гарф.

Обстріл автобуса під Волновахою засудили і в ЄС. Разом з тим, зазначила речниця верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні Майя Коціянчич, Мінський протокол залишається документом, на якому мають базуватися подальші домовленості.

Останнє припинення вогню залишається ключовим для досягнення стійкого політичного рішення
Майя Коціянчич

«Наші думки з родинами загиблих. Але хочу наголосити на необхідності посилення моніторингу за ситуацією щодо припинення вогню, який було оголошено, згідно з Мінським протоколом. Останнє припинення вогню залишається ключовим для досягнення стійкого політичного рішення щодо кризи в Україні, яке б базувалося на принципах суверенітету та територіальної цілісності цієї країни. Євросоюз підтримує ці зусилля», – наголосила Коціянчич.

Росія має зупинити підтримку сепаратистів – Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Росію зупинити підтримку сепаратистів на сході України і використати «весь свій вплив», щоб спонукати їх виконувати Мінські домовленості.

НАТО зацікавлене у конструктивніших відносинах з Росією. Але для цього Росія має хотіти цього ж
Єнс Столтенберґ

«НАТО не шукає конфронтації з Росією. НАТО зацікавлене у конструктивніших відносинах з Росією. Але для цього Росія має хотіти цього ж», – наголосив Столтенберґ.

Обстріл пасажирського автобуса під Волновахою засудив і голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич. Він закликав припинити застосування сили у регіоні.

Я вражений цим випадком і його трагічним результатом
Івіца Дачич

«Я засуджую найрішучишим чином цю атаку на безневинних пасажирів. Я вражений цим випадком і його трагічним результатом, і висловлюю найглибші співчуття сім’ям жертв», – зазначив Дачич.

«Цей випадок стався у той час, як ситуація на сході країни значно погіршилася, і я закликаю всі сторони негайно припинити застосування сили, виявляти стриманість, повернутися за стіл переговорів і реалізації як букви, так і духу Мінських домовленостей», – заявив голова ОБСЄ.

Упродовж останніх 10 днів ситуація на Донбасі погіршилася – ОБСЄ

Александер Гуґ
Александер Гуґ

А заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александер Гуґ заявив про погіршення ситуації у зоні бойових дій на Донбасі.

Упродовж останніх 10 днів кількість сутичок на Донбасі зросла
Александер Гуґ

«Я можу підтвердити, що упродовж останніх 10 днів кількість сутичок на Донбасі зросла. Це зростання спостерігається після відносного затишшя», – зазначив Гуґ в інтерв’ю Reuters.

У Росії також заявили, що занепокоєні напруженням ситуації на Донбасі.

Ми наполягаємо на ретельному, об’єктивному розслідуванні..
Сергій Лавров

«Режим припинення вогню, який начебто почав встановлюватися, порушується. Упродовж останніх днів обстріли стали регулярними. Звісно, трагедія з загибеллю пасажирів автобуса зараз у всіх на вустах. Ми наполягаємо на ретельному, об’єктивному розслідуванні», – зазначив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

При цьому він застеріг «українських колег від повернення до силових сценаріїв».

Між тим зустріч керівників України, Німеччини, Франції та Росії щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, яку планували провести 15 січня в Астані, не відбудеться. Міністри чотирьох держав, які зустрічалися на початку цього тижня у Берліні на переговорах, не досягли результату, необхідного для зустрічі голів держав.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель раніше назвала президенту Росії Володимиру Путіну неодмінною умовою зустрічі в Астані у «нормандському форматі» дотримання Мінських домовленостей.

У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 13 осіб убито (троє з них померли в лікарні від поранень)

У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 12 людей убито
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

(Відео обстрілу блокпосту сил АТО біля Волновахи (відео з камери спостереження))

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG