Доступність посилання

ТОП новини

Чи визнає Європарламент «ДНР» та «ЛНР» терористами?


Засідання Європарламенту. Архівне фото
Засідання Європарламенту. Архівне фото

Не можна послаблювати санкцій, бо «Ми – пасажири Донецька» – європарламентарі

Страсбург – Європейські депутати готують чергову резолюцію щодо української кризи, щоб висловити свою позицію на її останні події. Думки парламентарів різних політичних груп традиційно відрізняються. Демократи відстоюють суверенітет та цілісність України, тоді як націоналісти та євродепутати від крайніх лівих партій наголошують на тому, що, скажімо, Майдан був організований американськими спецслужбами, а на Донбасі йде протистояння тільки між українцями, без втручання Росії. Втім, останні думки поділяє меншість парламентарів.

Едуард Кукан
Едуард Кукан

Реакцією навіть не на погіршення, а на відсутність прогресу в українському конфлікті вже має бути пошук нових способів тиску на Росію, заявляють європейські депутати центристсько-демократичного спрямування. Нинішні дебати в Європарламенті вочевидь мали на меті оновити позицію ЄС щодо конфлікту та визначити наступні кроки для його врегулювання.

Одним із таких кроків має бути пошук нових способів тиску на Москву, вважає словацький депутат від групи Європейської народної партії Едуард Кукан.

Необхідно обговорювати санкції проти Росії, ми повинні говорити про нові обмеження
Едуард Кукан

«Необхідно обговорювати санкції проти Росії, але якщо ми не бачимо жодних змін у її поведінці щодо того, чому їх на неї наклали, то ми повинні говорити про нові обмеження, щоб знайти ефективніші способи та інструменти», – каже він.

Тим часом Джанні Пітелла, голова групи соціалістів Європарламенту, зазначив: «Швидкі й ефективні реформи в Україні – це шлях до надійної та об’єктивної судової системи, утвердження верховенства закону, викорінення корупції, децентралізації влади та захисту свободи ЗМІ і прав меншин. А Мінські угоди – це шлях до миру».

Всі демократії Європи мають продовжувати дію санкцій щодо режиму Путіна
Чарльз Таннок

Водночас європарламентар-консерватор від Британії Чарльз Таннок закликав: «Всі демократії Європи мають продовжувати дію санкцій щодо режиму Путіна, бо ми є свідками, як цей тиск послаблює економіку Росії, яка анексує території та веде агресію щодо України та інших сусідів».

Нині тероризм має різні обличчя – Ауштрявічус

Ельмар Брок
Ельмар Брок

Німецький євродепутат Ельмар Брок, який керує парламентським комітетом із закордонних справ, закликав не послаблювати санкцій, доки Росія не виконуватиме всі пункти Мінських угод.

З огляду на трагедію, що сталася внаслідок обстрілу бойовиків поблизу міста Волноваха, де загинуло 12 осіб, Верховна Рада України закликала Європейський парламент, Парламентську асамблею Ради Європи, національні парламенти країн-членів ЄС та інших держав продовжити дію санкцій проти Росії та визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

На цей заклик одразу відреагувала група європейських лібералів. Литовський євродепутат Пятрас Ауштрявічус зокрема, зауважив: «Терористичні атаки в Парижі та Волновасі нагадують нам про сьогоднішню реальність: тероризм має різні обличчя: від джигадистів – до «Талібану», від ісламістів північної Нігерії – до підтримуваних Росією бандитів Східної України».

Так само підтримку ініціативі Верховної Ради висловили й польські євродепутати, зокрема, представник групи консерваторів та реформістів Марек Юрек. Виступаючи на сесії Європарламенту, він звернув увагу на нову ескалацію напруженості на Донбасі та трагічну подію під Волновахою.

«З огляду на це ми в Центральній Європі можемо на весь голос заявити: «Nous sommes des passagères de Donetsk» («Ми – пасажири Донецька»). Закликаємо всіх сказати це разом», – заявив Марек Юрек.

Крайні праві Європарламенту звинувачують США в розколі Європи

Водночас, попри підтримку ініціативи визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями з боку низки політичних груп, буде чи не буде включений цей пункту до спільної резолюції Європарламенту, стане відомо у четвер ополудні, коли вона має бути висунута на голосування.

Не оминули нагоду виступити й депутати, прихильні до політики Росії, яких у ЄС стали називати «друзями Путіна».

Жан-Люк Шафгаузер, представник французького «Національного фронту», партії, яка, як стало відомо, отримує фінансування від російських банків, взяв у Страсбурзі слово, щоб заявити, що «це США оркестрували державний переворот в Україні й навіть не приховують цього». «Американці також визначають європейську політику розширення та «НАТОізації» Європи. Вони розділяють наш континент своєю політикою нелегальних санкцій», – заявив французький євродепутат-націоналіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG