Доступність посилання

ТОП новини

Героїчний для українців 2014 рік у дзеркалі музики


Події на Донбасі не можуть не відбитися в творчості – композитор з Рівного
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Події на Донбасі не можуть не відбитися в творчості – композитор з Рівного

«Якщо сумління громадянина спонукає до участі в мітингах чи якихось словесних форм – мабуть, так і має бути»

За минулий рік репертуар артистів Рівненської філармонії поповнили твори, котрі звучать, як відгомін подій в Україні.

Чи завжди мистецтво відсторонене від політичних подій? Композиція «Небесна сотня», створена за малюнком художника й музиканта Юрка Журавля – свідчить, що ні. Вона – поряд із Рівненською філармонією.

«Я думаю, що кожен, хто пов’язаний з мистецтвом, при його тонкій організації, обов’язково буде реагувати. Я можу реагувати виключно тими творами, які людство написало дуже багато – драматичних, трагічних, навіть більше ніж трагічних», – зазначає скрипаль Михайло Іванів.

Музикант ніколи не належав до жодної з партій, адже вважає, що митцеві це не личить. Але торік він присвятив добірку творів пам’яті загиблих на Майдані. «Грав концерт – обов’язково включав твори – чи то молитва «Кол Нідрей», чи то Жуковського «Поема», які описують якісь життєві драматичні колізії», – каже він.

«Це не може не зачепити душу й виливається в творчості»

Композитор Юрій Стасюк упродовж року теж відгукувався на події в Україні власними творами.

Коли бачиш, як гинуть молоді люди, як збивають літак, і гине майже 300 людей, бачиш, які жертви серед мирного населення на сході України – це не може не зачепити душу
Юрій Стасюк

«Коли бачиш, як гинуть молоді люди, як збивають літак, і гине майже 300 людей, бачиш, які жертви серед мирного населення на сході України – це не може не зачепити душу, і все це десь акумулюється і виливається в творчості» – ділиться міркуваннями композитор, котрий вважає, що музикант повинен реагувати на події в суспільстві переважно власною творчістю.

«Якщо сумління громадянина спонукає до участі в мітингах чи якихось словесних форм – мабуть, так і має бути. Але я думаю, що треба бути дуже обережним у своїх словах і своїх вчинках», – зауважує Юрій Стасюк.

Навіть закордонні митці не лишаються осторонь гучних політичних подій в Україні. Музичним сюрпризом року став виступ французького органіста Бернара Струбера. Він висловив свою підтримку українцям виконанням Героїчної п’єси Сезара Франка, всередині якої на органі зазвучав гімн України.

Водночас, попри кремлівську пропаганду, рівненські артисти не цураються й творів російських композиторів. А місцева публіка сприймає їх на «ура».

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG