Доступність посилання

ТОП новини

Яка розплата чекає «Інтер» за «блакитний вогник»?


Нацрада з питань телебачення і радіомовлення збереться, щоб обговорити ситуацію довкола телеканалу

Яна Борщ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у четвер розгляне ситуацію, що склалася довкола телеканалу «Інтер» після його новорічного «блакитного вогника». Окрім керівництва телеканалу, у засіданні, як очікується, візьмуть участь представники СБУ, РНБО і новоствореного Міністерства інформаційної політики. Попри непоодинокі заклики позбавити телеканал ліцензії, експерти застерігають, що такий крок може бути сприйнятий, як тиск на ЗМІ, і пропонують реформувати український медіаринок.

Робити прогнози щодо результатів засідання у Національній раді з питань телебачення й радіомовлення не беруться. Перший заступник голови Нацради Ольга Герасимʼюк каже: сподівається, що сторонам вдасться досягнути консенсусу. Вона пояснює: Україна живе в умовах гібридної війни, тож треба виробити нові підходи з огляду на обставини життя в країні, але так, щоб не зачіпати свободу слова.

Висновки можуть бути дуже різні, але ми хочемо виробити не просто одне рішення щодо новорічного ефіру, ми хочемо виробити єдиний підхід щодо безпеки інформаційного простору
Ольга Герасим'юк

«Висновки можуть бути дуже різні, але ми хочемо виробити не просто одне рішення щодо новорічного ефіру, ми хочемо виробити єдиний підхід щодо безпеки інформаційного простору, ми повинні виробити законодавчі заходи які дозволять нам бути більш мобільними. А також не забувати про свободу слова, про питання самостійності як регулятора, на якого не можна чинити тиск», – каже Герасим’юк.

«Інтер» вважає звинувачення тиском на канал

Після новорічного «блакитного вогника» за участі одіозних російських артистів Йосипа Кобзона, Валерії, Олега Газманова секретар РНБО Олександр Турчинов закликав Нацраду з питань телебачення і радіомовлення негайно розглянути питання про позбавлення «Інтера» ліцензії. У Нацраді, однак, пояснюють: це може зробити лише суд.
На телеканалі «Інтер» запевняють: при підготовці новорічної сітки мовлення дотримувалися всіх вимог українського законодавства.

«Беззастережно вимоги законодавства України були дотримані як при створенні проекту власного виробництва «Жди меня в Новий рік», так і при постановці в ефір новорічних програм, знятих сторонніми виробниками», – йдеться в заяві каналу.

Критичні заяви на свою адресу менеджмент «Інтера» назвав безпредметними та необґрунтованими і заявив, що розцінює їх як тиск на ЗМІ. Водночас свою програму у період новорічних свят телеканал усе ж змінив.

Позбавлення ліцензії – занадто категоричне покарання – експерт

Неприйнятним забирати ліцензію на підставі антипатій вважає журналіст Вахтанг Кіпіані. Він каже: якщо на «Інтері» були порушення, то це – підстави для з’ясування у прокуратурі.

Для мене «Інтер» знаходиться за межею людського, професійного, глядацького, експертного професійного інтересу. Але по нашим законам не заборонено показувати Газманова чи Кобзона
Вахтанг Кіпіані

«Мені категорично не подобається, що робить «Інтер», він ясно працює на інтереси Російської Федерації, на інтереси колишньої політичної еліти, яка втекла. Для мене «Інтер» знаходиться за межею людського, професійного, глядацького, експертного професійного інтересу. Але по нашим законам не заборонено показувати Газманова чи Кобзона, і формально вони нічого не порушили», – зазначив Кіпіані.

Проблеми на кшталт тих, які виникли з новорічною програмою «Інтера», не вирішити шляхом позбавлення ліцензії, вважає експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький. Для цього потрібна системна зміна правил гри на медіаринку, вважає експерт.

До того часу, поки позиція власника є важливішою ніж позиція глядача, до того моменту ми будемо мати проблеми з безпекою інформаційного простору України
Євген Глібовицький

«Треба, щоб «Інтер» став комерційним телевізійним каналом, що обслуговує свою аудиторію, а не своїх власників. І те саме треба зробити з «1+1» і з усіма іншими телеканалами. До того часу, поки позиція власника є важливішою ніж позиція глядача, до того моменту ми будемо мати проблеми з безпекою інформаційного простору України», – зазначає він.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець тим часом збирається ініціювати законопроект, який поширив би дію поняття «персона нон-грата» на ЗМІ. Раніше Кабмін ухвалив перелік осіб, яким через антиукраїнську позицію заборонили вʼїзд в Україну. Цей список уряд не оприлюднює.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG