Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» і «ЛНР» – це фантоми, реальною стороною у війні є Росія – Перепелиця


Європарламент голосуватиме за резолюцію щодо України, під запитанням – чи визнають бойовиків терористами

Європарламент у четвер може визнати угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними. Саме цього дня законодавчий орган Євросоюзу голосуватиме за нову резолюцію щодо ситуації в Україні. Про ймовірність визнання «ДНР» і «ЛНР» терористами на рівні ЄС раніше заявив президент України Петро Порошенко. Втім, деякі експерти кажуть, що це – малореально, бо процедура тривала і потребує бездоганної доказової бази.

Визнати терористичними угруповання «ДНР» і «ЛНР» закликала міжнародну спільноту Верховна Рада. У відповідному зверненні у звʼязку з подіями під Волновахою бойовиків називають порушниками міжнародного законодавства і прав людини, а Росію – стороною, яка їх підтримує.

Цивілізований світ не може і не має права мовчки спостерігати за цією трагедією українського народу
Ірина Геращенко

«Кожного дня світ є свідком зухвалого порушення міжнародного права, основоположних прав людини, права на життя мирних громадян України, які стали заручниками бойовиків на окупованій ними території Донбасу, – заявила у Верховній Раді голова парламентського комітету з питань євроінтеграції, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Геращенко. – Цивілізований світ не може і не має права мовчки спостерігати за цією трагедією українського народу».

Серед адресатів звернення – зокрема і Європейський парламент, який у четвер голосуватиме за нову резолюцію щодо України. У день трагедії під Волновахою президент України Петро Порошенко заявив, нібито президент Європарламенту Мартін Шульц пообіцяв йому, що у документі буде і пункт про визнання бойовиків на Донбасі терористами.

Це буде належна міжнародно-правова оцінка діям бойовиків, які не хочуть спокою на Донбасі і відмовляються виконувати мінські домовленості
Петро Порошенко

«Мартін Шульц запевнив, що у четвер Європарламент закличе керівництво Євросоюзу включити так звані «ДНР» і «ЛНР» до списку терористичних організацій. І це буде належна міжнародно-правова оцінка діям бойовиків, які не хочуть спокою на Донбасі і відмовляються виконувати мінські домовленості», – зазначив Порошенко.

«У тероризму багато облич» – євродепутат

На дебатах напередодні найактивніше цього положення у резолюції вимагали деякі польські і литовські євродепутати. Серед них – і Петрас Ауштревічус.

У тероризму багато облич: це і джихадисти, і бойовики «Талібану», й ісламісти у Нігерії, і бандити на сході України, підтримувані і фінансовані Росією. Всі вони мають одну спільну рису: вони ненавидять західні свободи
Петрас Ауштревічус

«У тероризму багато облич: це і джихадисти, і бойовики «Талібану», й ісламісти у Нігерії, і бандити на сході України, підтримувані і фінансовані Росією. Всі вони мають одну спільну рису: вони ненавидять західні свободи і цінності демократичного суспільства», – наголосив євродепутат від Литви.

Втім, за даними деяких ЗМІ, у проекті резолюції Європарламенту пункту про визнання угруповань «ДНР» і «ЛНР» терористичними немає. Директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця пояснює, що така процедура – складна і тривала. І хоч у світі нині існують десятки злочинних організацій, лише одиниці визнають терористичними на міжнародному рівні.

«Потрібне усвідомлення міжнародною спільнотою їхньої не тільки локальної небезпечності, але й міжнародної. Усвідомлення, що вони складають міжнародну загрозу. Крім того, ще треба довести, що та чи інша організація є саме терористичною», – каже конфліктолог.

Діяльність угруповань «ДНР» і «ЛНР» за статтею про тероризм Генеральна прокуратура України розслідує з травня. Григорій Перепелиця каже: дієвіше було б вимагати від міжнародної спільноти визнання реального противника української армії у війні на Донбасі.

Реальною воюючою стороною є не «ДНР» чи «ЛНР», а Росія, і тому треба говорити, що Росія є терористичною країною
Григорій Перепелиця

«Для нас «ДНР» і «ЛНР» є фантомними організаціями, тому що в реальності вони не мають ніякої самостійності. У реальності вони створені як інструменти російської гібридної війни проти України. Реальною воюючою стороною є не «ДНР» чи «ЛНР», а Росія, і тому треба говорити, що Росія є терористичною країною», – наголошує він.

Водночас, за словами експерта, визнати Росію державою-спонсором тероризму за нинішніх умов нереально. За даними Державного департаменту США, нині таких країн – усього 4: це Іран, Сирія, Судан і Куба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG