Доступність посилання

ТОП новини

Люстровані прокурори й податківці повертають посади через суд


Міністерство юстиції запросило громадськість приєднатися до процесу люстрації

Київ – До реєстру люстрованих осіб вже внесено 374 людини, звітують у Мін’юсті. Водночас майже половина з цього переліку намагається оскаржити своє звільнення через суд. Міністерство юстиції запросило громадськість приєднатися до процесу люстрації. Так кожен, хто має відповідну інформацію про певного чиновника чи суддю, може написати на нього скаргу.

Міністерство юстиції запрошує українців приєднатися до перевірок чиновників. Про це заявила директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко. За її словами для цього треба лише написати заяву в орган, де працює людина.

Будь-яка особа, яка має інформацію, що конкретний суддя чи посадова особа підпадає під люстрацію, або займала відповідні посади може надати скаргу, заяву
Тетяна Козаченко

«Будь-яка особа, яка має інформацію, що конкретний суддя чи посадова особа підпадає під люстрацію, або займала відповідні посади, користується або має у власності неспіврозмірне її доходам майно, може надати скаргу, заяву. Для того, щоб її було включено до люстраційної перевірки і, якщо є підстави, звільнено з посади», – зазначила Козаченко.

Наразі, за її словами, до реєстру люстрованих осіб вже внесено 374 людини. Однак, майже половина з них намагаються оскаржити свої звільнення. І зараз в судах перебуває близько 170 подібних справ. І поки що вимоги про відновлення на посаді, задоволені лише у двох випадках.

«Ви повинні розуміти, який опір на даний час роблять державні службовці, іноді за змовою з суддями. І це не йде мова про непрофесійність чи необізнаність суддів, мова йде про зловживання при винесенні рішення», – впевнена Козаченко.

«Брешуть, порушують, перекручують»

Закон про очищення влади потребує змін та поправок. І одна з них якраз і стосується вдосконалення порядку люстрації суддів, каже член Громадської ради з питань люстрації Карл Волох. Адже зараз судді, що й самі підпадають під критерії закону про очищення влади, розглядають подібні справи своїх колег.

Таке враження, що судді настільки звикли брехати й порушувати закон, що вони продовжують це робити й сьогодні. Брешуть, порушують, перекручують
Карл Волох

«Таке враження, що судді настільки звикли брехати й порушувати закон, що вони продовжують це робити й сьогодні. Брешуть, порушують, перекручують – тільки б якимось чином себе захистити від люстрації. Не пройде це в них, звичайно», – запевнив Волох.

Інфографіка Громадського люстраційного комітету
Інфографіка Громадського люстраційного комітету

Люстрація проходить відповідно до календарного плану, але суттєвих результатів не видно. І про це свідчать масові протести на місцях. Заявила у коментарі Радіо Свобода депутат, співзасновник громадської організації «Люстраційний комітет України» Ірина Суслова.

Ми говоримо про величезні кіпи списків людей, що підпадають під дію закону, а маємо лише 370 осіб. Тут питання до виконавців
Ірина Суслова

«374 людини в люстраційному реєстрі це недостатньо. Автоматична люстрація мала бути проведена протягом першого місяця після ухвалення закону. Ми говоримо про величезні кіпи списків людей, що підпадають під дію закону, а маємо лише 370 осіб. Тут питання до виконавців, до Мін’юсту, міністра, його зама і до Громадської ради, яка створена сама для контролю за виконанням закону. Треба не лише посилювати його норми, а й працювати більш відкрито, прозоро – як було при розробці закону. А сьогодні ми не бачимо тих результатів, ми не бачимо тих засідань, ми не бачимо нічого. На жаль», – каже Суслова.

За її словами, недосконалим є і сам механізм наповнення Єдиного люстраційного реєстру. З нього може випасти людина, що підпадає під критерії люстрації лише через те, що хтось неправильно вніс одну цифру ідентифікацйного коду (внісши при цьому всі інші дані вірно).

При Міністерстві юстиції створили робочу групу, яка займеться доопрацюванням Закону «Про очищення влади». Серед можливих змін в експертних колах називають розширення кола осіб, які мають пройти перевірку, та надання більшої незалежності органу проведення перевірок. Також планують викорінити можливість уникнення люстрації шляхом отриманняфіктивного статусу учасника АТО.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG