Доступність посилання

ТОП новини

НАТО та Росія посилюють війська на спільному кордоні


Головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав
Головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав

Росія заявила, що збільшує військові потужності у Криму, Калінінградській області та в Арктиці

Незважаючи на попередження та заклики міжнародної спільноти, Росія не зменшує своєї агресії у західному напрямку. Навпаки, російська армія гучно заявляє про наміри збільшити свої потужності. Країни НАТО також не пасуть задніх і збільшують кількість військових тренуваннь поблизу кордонів з Росією. Як результат – Україна опинилась між двома вогнями. Вихід із ситуації обіцяє Німеччина. Щоправда, це потребуватиме більше часу.

Генеральний секретар НАТО звернувся до Росії як до посередника в українському конфлікті, а не його учасника. Йєнс Столтенберг закликав Володимира Путіна використати свій вплив на сепаратистів в Україні, щоб вони поважали оголошене припинення вогню. Він також закликав Росію припинити постачати сепаратистам зброю та устаткування.

«НАТО не прагне конфронтації з Росією. НАТО сподівається на більш конструктивну співпрацю з Росією. Але щоб цього досягнути, Росія має також цього захотіти. А відтак, Росія має поважати базові цінності і систему правил, яку ми так багато років намагались встановити у Європі», – запевняє генсекретар НАТО.

Заява Столтенберга пролунала післяйого зустрічі із однією з найвпливовіших у Європі політиків Анґелою Меркель. Німецька канцлерка також наголошує: Росія їм – не ворог.

«Наша розмова (із генеральним секретарем НАТО – ред.) була про те, що згідно з пунктом 5-тим статуту НАТО ми будемо захищати усі країни-члени Альянсу. Але при цьому ми не повинні політично працювати проти Росії. Навпаки, ми бажаємо політичної співпраці з Росією. Європейська безпека краще захищена, якщо ми не працюємо один проти одного. Але щоб так було, треба дотримуватись певних базових умов,таких як забезпечення основних принципів територіальної цілісності країни. У випадку анексії Криму чи інцидентів в Донецьку та Луганську це не спостерігається», – каже пані Меркель.

Німеччина разом з Францією виступають посередниками в організації мирних переговорів за участі України та Росії у Казахстані.Утім поки що – безуспішно. Канцлер Німеччини запевняє, що надія на проведення цієї зустрічі ще жевріє.

«Ця зустріч в Астані може ще відбутися. Але щоб її провести, треба мати достатньо сподівань на її результат. До цього ми ще не прийшли, але докладаємо усіх зусиль. І я поки не можу сказати, як багато часу на це піде. Але що я можу сказати, це залежить від усіх залучених до цього процесу сторін», – розповіла Анґела Меркель.

Росія поки не демонструє наміру зменшити агресію у західному напрямку. У вівторок, 13 січня, Міноборони Росії оприлюднило новий план оборони країни на 2011-20 роки, у якому передбачається повне переоснащення російського війська. На втілення програми планують виділити понад 20 трильойонів рублів.

У 2015 році російський уряд вирішив зосередити увагу на підвищенні бойових можливостей і накопиченні бойового складу армії. Пріоритетними регіонами російське Міноброни визначило ті, які межують з країнами-членами НАТО.

Валерій Герасимов, начальник генштабу Зброних сил Росії розповів, які саме: «Особлива увага буде приділятись підрозділам у Криму, в Калінінградській області та в Арктиці».

НАТО не на жарт стурбоване накопиченням російської техніки поблизу своїх кордонів. Північноатлантичний Альянс також починає збільшувати масштаби своєї діяльності у Європі. Про це повідомив американський головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав.

«Плануються деякі зміни у нашій програмі військових навчань. На першому етапі не обов’язково збільшиться кількість особового складу, але ми перегрупуємо підрозділи так, щоб провести більші, об’єднані і краще злагоджені військові вправи, щоб краще підотувати наші сили, це дозволить окремим країнам виконувати маленькі військові завдання, щоб вони змогли працювати більш ефективно як єдина сила НАТО», – заявив командувач сил НАТО у Європі.

Раніше президент Росії Володимир Путін називав розширення НАТО спробою задушити Росію. У листопаді минулого року російські війська вже почали накопичувати військове обладнання на території Криму. Крім того, за словами амерканського генерала Блідлава, Росія останім часом почала демонструвати військові можливості, яких раніше за російським військом не спостерігали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG